Recepte ideālajai adžikai: asumiņš, kas derēs pie jebkuras gaļas un ēdiena

Adžika ir tradicionāls kaukāziešu garšvielu maisījums, kas kļuvusi populāra visā pasaulē. Šī asā, aromātiskā mērce ir ideāla piedeva dažādiem ēdieniem – sākot no gaļas līdz dārzeņiem, piešķirot tiem unikālu garšu un pikantumu.

Lai gan adžika vēsturiski tiek saistīta ar Gruziju un Abhāziju, tā ir kļuvusi par mīļu sastāvdaļu daudzās virtuvēs, un katram mājoklim var būt sava unikālā recepte.

Šodien mēs dalīsimies ar klasisku adžikas recepti, kā arī sniegsim detalizētus padomus un variantus, lai jūs varētu izveidot savu personīgo versiju šai garšīgajai mērcei.

Sastāvdaļas klasiskajai adžikai

Lai pagatavotu apmēram 2 litrus adžikas, jums būs nepieciešamas šādas sastāvdaļas:

3 kg sarkanās paprikas (saldie pipari, vēlams, ar biezu mīkstumu) – šie pipari nodrošina mērces pamatgaršu un tekstūru.

500 g svaigu čili piparu – tie nodrošina adžikai tās raksturīgo asumu. Ja vēlaties maigāku mērci, varat samazināt čili daudzumu.

500 g ķiploku – ķiploki ir neatņemama adžikas sastāvdaļa, kas piešķir tai intensīvu aromātu un garšu.

100 g sāls – sāls ne tikai piešķir garšu, bet arī darbojas kā konservants, nodrošinot mērces ilgāku uzglabāšanu.

100 ml vīna etiķa – etiķis piešķir skābumu un palīdz ilgāk saglabāt mērci svaigu.

100 g svaiga koriandra – koriandrs pievieno svaigu, zaļu noti, kas lieliski sader ar asajiem pipariem un ķiplokiem.

100 g valriekstu (pēc izvēles) – valrieksti piešķir mērcei interesantu tekstūru un bagātību. Šī sastāvdaļa ir tradicionāla dažās adžikas variācijās.

Garšvielas pēc izvēles – pievienojiet dažādas garšvielas, piemēram, baziliku, timiānu, dilles vai fenheļa sēklas, lai papildinātu mērces garšu.

Sagatavošana

Paprikas sagatavošana:

Sāciet ar paprikas sagatavošanu. Mazgājiet tās rūpīgi zem auksta ūdens un noņemiet kātiņus un izņemiet sēklas.

Ja vēlaties mazināt adžikas asumu, varat arī izņemt iekšējās baltās membrānas, jo tās bieži satur daudz asuma. Sagrieziet paprikas lielākos gabalos, lai tās būtu vieglāk blendēt vai samalt.

Čili piparu sagatavošana:

Strādājot ar čili pipariem, ieteicams lietot cimdus, lai izvairītos no asuma nokļūšanas uz rokām un sejas.

Nomazgājiet čili, nogrieziet kātiņus un, ja vēlaties samazināt asumu, izņemiet sēklas. Ja esat dedzīgs pikantu ēdienu cienītājs, sēklas var atstāt. Sagrieziet čili mazākos gabalos.

Ķiploku sagatavošana:

Ķiplokus nomizojiet un saspiediet ar nazi, lai atvieglotu sasmalcināšanu. Ja vēlaties maigāku ķiploku garšu, varat tos pirms pievienošanas mērcei viegli apcept uz pannas.

Koriandra sagatavošana:

Mazgājiet koriandru un nosusiniet to. Ja nevēlaties, lai adžika būtu pārāk zaļa, noņemiet lielāko daļu stublāju, saglabājot tikai lapas un mazos kātiņus.

Valriekstu sagatavošana:

Ja izmantojat valriekstus, varat tos viegli apgrauzdēt, lai izceltu to aromātu, pēc tam smalki sasmalciniet vai samaļat.

Sastāvdaļu samalšana:

Tradicionāli adžiku gatavo, samaļot visas sastāvdaļas kopā, līdz veidojas viendabīga masa. Jūs varat izmantot gaļas mašīnu, virtuves kombainu vai blenderi.

Sāciet ar paprikām un čili, pēc tam pievienojiet ķiplokus un koriandru, un, ja nepieciešams, arī valriekstus.

Maisījumu var izlaist caur blenderi vairākas reizes, lai iegūtu vēlamo tekstūru – dažiem patīk, lai adžika būtu pilnīgi viendabīga, savukārt citi dod priekšroku nedaudz graudainākai konsistencei.

Pievieno sāli un etiķi:

Kad esat sasmalcinājis visas sastāvdaļas, pārlejiet maisījumu lielā bļodā vai katlā un pievienojiet sāli. Sāli pievieno pakāpeniski, lai jūs varētu pielāgot garšu.

Pēc tam pievienojiet vīna etiķi, kas ne tikai piešķirs mērcei patīkamu skābumu, bet arī palīdzēs to saglabāt ilgāk svaigu.

Garšvielu pievienošana:

Tagad ir laiks pievienot izvēlētās garšvielas. Pievienojiet baziliku, timiānu, dilles vai citas garšvielas pēc jūsu gaumes.

Rūpīgi samaisiet mērci, lai garšas būtu vienmērīgi izkliedētas. Ja vēlaties, adžiku varat nogaršot un pielāgot garšvielu daudzumu pēc saviem ieskatiem.

Lasi vēl: Debesis atklās ar dāvanām aplietu ceļu: šīs zvaigžņu zīmes savā karjerā gūs panākumus no 20. augusta, taču tādas ir tikai trīs

Mērces nogatavināšana:

Lai mērce iegūtu pilnīgu garšas buķeti, ir ieteicams ļaut tai nostāvēties vēsā vietā vismaz 24 stundas. Tādā veidā sastāvdaļas labi sajauksies un attīstīsies pilnvērtīga garša.

Pēc nostāvēšanās varat vēlreiz nogaršot mērci un, ja nepieciešams, pievienot vairāk sāls vai etiķa.

Adžikas uzglabāšana

Lai adžika saglabātos svaiga ilgāku laiku, to ir svarīgi pareizi uzglabāt. Ir divi galvenie veidi, kā uzglabāt adžiku:

Svaiga adžika:

Svaigi pagatavotu adžiku var uzglabāt ledusskapī slēgtā stikla burkā. Šādā veidā tā saglabāsies apmēram mēnesi.

Lai adžika ilgāk paliktu svaiga, pārliecinieties, ka tā ir pilnībā pārklāta ar plānu eļļas kārtu, kas pasargās no oksidēšanās.

Konservēta adžika:

Ja vēlaties adžiku saglabāt ilgāk, varat to konservēt. Izkarsējiet stikla burkas un vāciņus, lai tos sterilizētu.

Pēc tam piepildiet burkas ar adžiku, atstājot nelielu brīvo vietu augšā, un aizskrūvējiet vāciņus. Konservēto adžiku var uzglabāt vēsā, tumšā vietā vairākus mēnešus.

Adžikas variācijas

Lai gan šī ir klasiskā adžikas recepte, jūs varat to pielāgot savām vēlmēm, eksperimentējot ar dažādām sastāvdaļām un garšvielām. Šeit ir daži iespējamie varianti:

Zaļā adžika:

Zaļās adžikas pagatavošanai izmantojiet zaļās paprikas un zaļos čili piparus. Šai variācijai varat pievienot arī svaigu piparmētru un dillīti, kas piešķirs svaigumu un nedaudz maigāku garšu.

Zaļā adžika būs lielisks papildinājums grilētai gaļai un dārzeņiem.

Tomātu adžika:

Dažos reģionos adžikai pievieno tomātus, kas piešķir tai saldenu garšu un krāsu. Lai pagatavotu tomātu adžiku, pievienojiet 1-2 kg gatavu, nomizotu tomātu pamatmērcei.

Tomātus var iepriekš apcept, lai pastiprinātu to garšu.

Adžika ar āboliem vai plūmēm:

Lai pievienotu adžikai interesantu augļu noti, pievienojiet tai svaigus ābolus vai plūmes.

Augļi piešķirs saldskābu garšu un piešķirs mērcei jaunu dimensiju. Šāda adžika lieliski sader ar ceptu gaļu un putniem.

Ekstra pikanta adžika:

Ja vēlaties adžiku ar īpaši izteiktu asumu, varat palielināt čili piparu daudzumu vai pievienot papildu asās garšvielas, piemēram, kajēnas piparus.

Ekstra pikanta adžika būs ideāla pikantu ēdienu cienītājiem.

Adžikas pielietojums virtuvē

Adžika ir universāla mērce, ko var izmantot dažādos veidos:

Gaļas marināde: Izmantojiet adžiku kā marinādi gaļai pirms grilēšanas vai cepšanas. Tā piešķirs gaļai bagātīgu garšu un pikantumu.

Zupu un sautējumu garšviela: Pievienojiet adžiku zupām vai sautējumiem, lai padarītu tos asākus un aromātiskākus.

Sviestmaižu un burgeru garšviela: Izmantojiet adžiku kā piedevu sviestmaizēm un burgeriem, lai piešķirtu tiem pikantumu.

Garšviela dārzeņiem: Adžika var būt lieliska piedeva ceptiem vai grilētiem dārzeņiem, piešķirot tiem papildu garšas dziļumu.

Garšviela graudaugiem un pākšaugiem: Pievienojiet adžiku rīsiem, kvinojai vai lēcām, lai bagātinātu to garšu.

Adžika ir fantastiska garšviela, kas spēj piešķirt dzīvību daudziem ēdieniem. Tai ir sena vēsture un bagāta tradīcija, taču katrs pavārs var to pielāgot savām vajadzībām un garšas vēlmēm.

Ceram, ka šī recepte un padomi palīdzēs jums izveidot savu ideālo adžikas versiju!

Leave a Comment