Pētījums: rīsiem ir lielāks diabēta rašanās risks nekā kokakolai. Lūk, ko iesaka dietologi!

Katra balto rīsu porcija palielina par 11% 2. tipa diabēta attīstības risku. Pie šāda secinājuma nonāca 2012. gadā, Hārvardas sabiedrības veselības skolas pētnieki.

Viņi salīdzināja septiņu pētījumu datus, kuros piedalījās vairāk nekā 350 tūkstoši cilvēku no visas pasaules līdz 22 gadu vecumam.

Eksperti pētīja uzturu dalībniekiem no Āzijas, ASV un Austrālijas.

Pētījuma autori atklāja saikni starp balto rīsu patēriņu un paaugstinātu diabēta attīstības risku, un šī sakarība ir spēcīgāka aziātu, nekā rietumu iedzīvotāju vidū.

Kāpēc tas notiek? Baltie rīsi ir visizplatītākais rīsu veids, jo īpaši Āzijas valstīs, kur tie tiek patērēts vidēji trīs līdz četras reizes dienā.

Rietumu valstīs šis produkts tiek patērēts daudz mazāk, galvenokārt vienreiz vai divas reizes nedēļā. Tagad Āzijā diabēta slimnieku skaits ir aptuveni 200 miljoni cilvēku.

“Āzijas iedzīvotāji ir vairumā gadījumu nav liekā svara, bet viņi ir slimi un pat vairāk nekā amerikāņi, ”sacīja profesors no Tokijas Ženjens Kui.

Viens no faktoriem diabēta izplatībā Āzijā ir liels dzīves ilgums. Vienkārši runājot, jo ilgāk cilvēks dzīvo, jo vairāk slimības atklājas viņa ķermenī.

Kāpēc baltie rīsi ir bīstami?

Baltajiem rīsiem, salīdzinot ar brūnajiem, saturā ir mazāk barības vielu, ieskaitot šķiedrvielas un magniju, kas aizsargā pret diabētu.

Vienā rīsu porcijā ir vismaz divas reizes vairāk ogļhidrātu nekā Coca-Cola.

Turklāt baltajiem rīsiem ir augsts glikēmijas indekss (GI). Ēdot produktus ar augstu GI, cukura līmenis asinīs strauji palielinās, kas laika gaitā var izraisīt diabēta attīstību.

Uztura speciālisti iesaka suši un rīsu putru mīlētājiem ierobežot vienu vai divas porcijas nedēļā vai pāriet uz brūnajiem rīsiem, kas, kā izrādījās, samazina šīs slimības iespējamību.

Atšķirībā no baltajiem rīsiem, brūnie netiek attīrīti un pārstrādāti, saglabājot visus vitamīnus un mikroelementus, un, pats galvenais, šķiedras, pateicoties kurām šis produkts uzsūcas lēni, neradot pēkšņu cukura līmeņa celšanos asinīs.

Noteikti ieklausies ekspertu viedoklī! Esi vesels!

avots: stethnews.com

Pievienot komentāru