Parakstot ģenerālvienošanos, ceļu būvnieki aicina arī valdību demonstrēt atbildīgu attieksmi pret ceļu nozari

“Ceļu būves nozarē strādā valstiski un sociāli atbildīgi uzņēmumi, tāpēc 8. maijā biedrības “Latvijas Ceļu būvētājs” (LCB) kopsapulcē tika atbalstīta būvniecības nozares ģenerālvienošanās parakstīšana,” vakar, 10. maijā Melngalvju namā, parakstot sagatavoto dokumentu, teica LCB valdes priekšsēdētājs Andris Bērziņš.

A.Bērziņš uzsvēra, ka ceļu būvnieki, parakstot ģenerālvienošanos, uzņemas sešu gadu saistības un sagaida, ka arī valsts godīgi pateiks, ar ko nozares uzņēmumi var rēķināties nākamajos sešos gados.

“Valdība mūs joprojām tur neziņā, kas ar nozari un ceļiem notiks 2019. un 2020. gadā, kad Eiropas Savienības fondu līdzekļu vairs nebūs. Kas finansēs ceļus 2021.-2025. gadā? Kādā apjomā?”

“Nav zināms, vai ceļu būvniekiem būs darbs, vai uzņēmumiem ir jāgatavojas nākamajām ceļu remontu sezonām, jāiepērk jauna tehnika un jāpieņem darbā kvalificēti speciālisti vai, tieši pretēji, jāgatavojas darbinieku atlaišanai un tehnikas izpārdošanai to valstu uzņēmumiem, kam būs nauda ceļu remontiem un darbs. Ceļu nozare ir pret valdības “viendienīšu politiku”,” sacīja A.Bērziņš.

Taču šie valdības neizdarītie darbi un neziņa par finansējumu nozarei pagaidām nav šķērslis, kas traucētu LCB kopā ar citām būvnieku asociācijām, darba devēju organizācijām un arodbiedrībām parakstīt ģenerālvienošanos, kas paredz noteikt minimālo bruto algu būvniecības nozarē 780 eiro apmērā vai arī minimālo stundas likmi 4,67 eiro apmērā nepilnu darba laiku nodarbinātajiem. Ģenerālvienošanās stāsies spēkā no 2019. gada 1. janvāra.

Ģenerālvienošanās par minimālo atalgojumu ir koplīgums starp darba devējiem un darba ņēmējus pārstāvošajām organizācijām, kas iegūst obligātu raksturu un attiecas uz visiem nozarē nodarbinātajiem, ja to noslēdz vismaz 50 procenti no nozares kopējā apgrozījuma veidojošajiem uzņēmumiem. Līdz ar to darba devējam ir pienākums maksāt darbiniekam atalgojumu, kas nav mazāks par attiecīgai profesijai ar ģenerālvienošanos noteikto atalgojuma līmeni.

Leave a Comment