OpenAI bezpeļņas struktūras maiņa varētu radīt lielas sekas

Bezpeļņas nodokļu eksperti ir cieši vērojuši OpenAI, ChatGPT ražotāju, kopš pagājušā gada novembra, kad tā valde atlaida un no jauna pieņēma darbā izpilddirektoru Semu Altmanu.

Tagad daži uzskata, ka uzņēmums, iespējams, ir sasniedzis vai pārsniedzis savas korporatīvās struktūras robežas, saskaņā ar kuru tas ir organizēts kā bezpeļņas organizācija, kuras misija ir attīstīt mākslīgo intelektu “visas cilvēces labā”, bet kura kontrolē ir peļņu gūstoši meitasuzņēmumi.

Džila Horvica, UCLA Juridiskās augstskolas tiesību un medicīnas profesore, kas pētījusi OpenAI, teica, ka tad, kad konfliktē abas puses kopuzņēmumā starp bezpeļņas un peļņas gūšanas uzņēmumu, labdarības mērķim vienmēr ir jāuzvar. “Vispirms valdes, pēc tam regulatoru un tiesas uzdevums ir nodrošināt, lai tiktu ievērots sabiedrībai dotais solījums īstenot labdarības intereses,” viņa teica.

Altmans nesen apstiprināja, ka OpenAI apsver iespēju veikt korporatīvo pārstrukturēšanu, taču nesniedza nekādu konkrētu informāciju. Tomēr kāds avots aģentūrai The Associated Press pastāstīja, ka uzņēmums apsver iespēju pārvērst OpenAI par sabiedriskā labuma korporāciju. Valde nav pieņēmusi galīgo lēmumu, un nav noteikts, kad šī pāreja varētu notikt, sacīja avots.

Daži eksperti uzskata, ka gadījumā, ja bezpeļņas organizācija zaudēs kontroli pār saviem meitasuzņēmumiem, OpenAI var nākties maksāt par bezpeļņas organizācijai piederošajiem procentiem un aktīviem. Līdz šim lielākā daļa novērotāju ir vienisprātis, ka OpenAI ir rūpīgi sakārtojusi attiecības starp bezpeļņas organizāciju un dažādām citām korporatīvajām struktūrām, lai mēģinātu no tā izvairīties.

Tomēr viņi arī uzskata, ka OpenAI ir gatava regulatoru, tostarp Iekšējo ieņēmumu dienesta un štatu ģenerālprokuroru Delavēras štatā, kur tā ir reģistrēta, un Kalifornijas štatā, kur tā darbojas, rūpīgai pārbaudei.

Bezpeļņas organizācijas OpenAI valdes priekšsēdētājs Brets Teilors paziņojumā norādīja, ka valde koncentrējas uz fiduciāro pienākumu izpildi. “Jebkura iespējamā pārstrukturēšana nodrošinātu, ka bezpeļņas organizācija turpina pastāvēt un attīstīties un saņem pilnu vērtību par savu pašreizējo līdzdalību OpenAI peļņas uzņēmumā ar uzlabotām iespējām pildīt savu misiju,” viņš teica.

Nodokļu likums nosaka, ka no nodokļiem atbrīvotai organizācijai ziedotajai naudai vai aktīviem jāpaliek labdarības sektorā. Ja sākotnējā organizācija kļūst par bezpeļņas organizāciju, parasti ir nepieciešama konversija, kurā bezpeļņas organizācija maksā aktīvu patieso tirgus vērtību citai labdarības organizācijai.

Pat ja bezpeļņas organizācija OpenAI kaut kādā veidā turpina pastāvēt, daži eksperti apgalvo, ka tai būtu jāmaksā taisnīga tirgus vērtība par visiem aktīviem, kas tiek nodoti tās peļņu nesošajiem meitasuzņēmumiem.

OpenAI gadījumā ir daudz jautājumu: Kādi aktīvi pieder bezpeļņas organizācijai? Kāda ir šo aktīvu vērtība? Vai tie ietver intelektuālo īpašumu, patentus, komerciālus produktus un licences? Kāda ir arī peļņu nesošo meitasuzņēmumu kontroles nodošanas vērtība?

Ja OpenAI samazinās bezpeļņas organizācijas kontroli pār citām uzņēmējdarbības vienībām, regulators var pieprasīt atbildes uz šiem jautājumiem. Veicot jebkādas izmaiņas OpenAI struktūrā, tai būs jāvadās pēc tiesību aktiem, kas reglamentē no nodokļiem atbrīvoto organizāciju darbību.

Vai OpenAI pilda savu labdarības misiju?

Lai OpenAI saņemtu no nodokļiem atbrīvotā statusu, tai bija jāiesniedz pieteikums IRS un jāpaskaidro tās labdarības mērķis. OpenAI sniedza The Associated Press šī 2016. gada septembra pieteikuma kopiju , kas parāda, cik būtiski ir mainījušies organizācijas plāni attiecībā uz tās tehnoloģijām un struktūru.

OpenAI preses pārstāve Liza Buržua e-pasta vēstulē norādīja, ka organizācijas misija un mērķi ir palikuši nemainīgi, lai gan veids, kā tā īsteno savu misiju, ir attīstījies līdz ar tehnoloģiju attīstību.

Kad OpenAI tika reģistrēta kā bezpeļņas organizācija Delavēras štatā, tās mērķis bija “nodrošināt finansējumu ar mākslīgo intelektu saistītu tehnoloģiju pētniecībai, attīstībai un izplatīšanai”. Nodokļu dokumentos tā ir arī aprakstījusi savu misiju kā “vispārējas nozīmes mākslīgā intelekta (AI) veidošanu, kas droši dod labumu cilvēcei, neierobežojot to ar nepieciešamību gūt finansiālu peļņu”.

Taču daži novērotāji, tostarp Ilons Masks, kurš bija OpenAI valdes loceklis un agrīns atbalstītājs un ir iesūdzējis organizāciju tiesā, ir skeptiski noskaņoti pret organizācijas uzticību savai misijai. Arī “mākslīgā intelekta krusttēvs” Džefrijs Hintons, kuram otrdien tika piešķirta Nobela prēmija fizikā, ir paudis bažas par OpenAI attīstību, atklāti lepojoties, ka viens no viņa bijušajiem studentiem Iļja Sutskevers, kurš vēlāk kļuva par organizācijas līdzdibinātāju, palīdzēja Altmanu atcelt no izpilddirektora amata, pirms viņš viņu atcēla.

“OpenAI tika izveidota, lielu uzsvaru liekot uz drošību. Tās galvenais mērķis bija attīstīt mākslīgo vispārējo intelektu un nodrošināt, lai tas būtu drošs,” sacīja Hintons, piebilstot, ka ”laika gaitā izrādījās, ka Sems Altmans daudz mazāk rūpējās par drošību nekā par peļņu. Manuprāt, tas ir nožēlojami.”

Sutskevers, kurš vadīja komandu, kas pievērsās mākslīgā intelekta drošībai OpenAI, maijā atstāja organizāciju un ir nodibinājis savu mākslīgā intelekta uzņēmumu. OpenAI savukārt apgalvo, ka lepojas ar saviem drošības rādītājiem.

 

Leave a Comment