Neirobioloģija ir pierādījusi, ka pateicība pārkārto mūsu smadzenes. Uz laimi

Pateicības psiholoģiskais noderīgums.

Mēs bieži dzirdam, ka pateicība var mūs padarīt laimīgākus un pozitīvākus, raksta Inc. Bet, vai jūs zināt, ka pateicība burtiski pārveido mūsu smadzenes?

Saskaņā ar pēdējiem centra Mindfulness Awareness Research Center pētījumiem, pateicība maina smadzeņu molekulāro struktūru, atbalsta pelēkās vielas funkcionēšanu, un dara mūs veselīgākus un laimīgākus.

Kad jūs esat laimīgi, jūs esat mierīgāki un dzīvotspējīgāki. Un pateicība ir efektīvāka prakse, lai stimulētu laimes sajūtu.

Zinātnieki Roberts A. Emmonss no Kalifornijas universitātes un viņa kolēģis Maiks Makkalovs no Maiami Universitātes dalībniekus sadalīja trīs grupās, un deva viņiem uzdevumu rakstīt dienasgrāmatu. Viena grupa stāstīja par to, par ko viņi ir pateicīgi, otra – par to, kas viņus satrauca, bet trešā – par neitrāliem notikumiem. Pēc desmit nedēļām pateicības grupas dalībnieki jutās par 25 %  labāk nekā visi pārējie.

Vēl senākā pētījumā, ko veica Emmons ar analoģisku sastāvu, dalībnieki, kuri katru dienu pabeidza ar pateicības vingrinājumiem, piedāvāja citiem cilvēkiem emocionālāku atbalstu, nekā citu grupu dalībnieki.

Kāds cits pateicības pētījums tika veikts ar pieaugušajiem, kuri cieta no iedzimtiem un nesen atklātiem neiromuskulāriem traucējumiem, turklāt lielākā daļa cilvēku cieta no pēcpoliomelīta sindromu.

Salīdzinājumā ar tiem, kuri nepierakstīja to, par ko viņi ir pateicīgi katru dienu, dalībnieki, kuri izrādīja pateicību, katru dienu jutās atsvaidzināti. Viņi tāpat jutās tuvāki citiem dalībniekiem, nekā tie grupu dalībnieki, kuri neizteica pateicību.

Ceturtais pētījums neprasīja pateicības žurnālu, bet izskatīja pateicību daudzumu, kurus cilvēki izrādīja savas ikdienas dzīves laikā. Šajā pētījumā ķīniešu zinātnieku grupa atklāja, ka visaugstākais pateicības līmenis ir saistīts ar labāku miegu, kā arī ar zemāku trauksmes un depresijas līmeni.

Rezultāts ir interesants neirobiologiem, bet potencioāli noderīgs arī mums. Tas “liecina par to, ka jūsu smadzenēm ir sava veida “pateicības muskulis”, ko vajag trenēt un stiprināt”.

Lūk, trīs vienkārši soļi, lai kļūtu vēl pateicīgāks.

Ja jums ir laiks tikai vienai lūgšanai, vienkārši pasakiet “paldies”.

Bet šie ir trīs praktiskie soļi, kurus jūs varat veikt, lai savā dzīvē ieviestu pateicības praksi.

  1. Ierīkojiet ikdienas žurnālu par trim lietām, par kurām jūs esat pateicīgi. To varat darīt no rīta, vai arī pirms došanās pie miera.
  2. Centieties stāstīt vīram, partnerim vai draugam par to, kā jūs viņus novērtējat katru dienu.
  3. Paskatieties spogulī, kad jūs tīrāt zobus, un padomājiet par to, ko jūs labu nesen esat izdarījuši, vai arī par to, kas jums sevī patīk.

Pastāstiet, par ko jūs esat pateicīgi šodien?

avots:  inc.com

Pievienot komentāru