Maija mēnesī sirds veselību pārbaudījuši teju 2000 cilvēku

Latvijā sirds un asinsvadu slimību īpatsvars ir kritiski augsts – Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka ik gadu šis ir iemesls vairāk nekā pusei nāves gadījumu mūsu valstī. Lai iesaistītu sabiedrību sirds veselības veicināšanas aktivitātēs un pievērstu uzmanību saslimšanas riskiem, visu maija mēnesi “Euroaptieka” īstenoja sociālu projektu “Sirds veselības skola”, aicinot Latvijas iedzīvotājus bez maksas izmērīt asinsspiedienu, cukura un holesterīna līmeni asinīs, kā arī noteikti ķermeņa masas indeksu (ĶMI). Rūpējoties par savu veselību un pašsajūtu ilgtermiņā, sirds veselības rādītājus pārbaudījuši teju 2000 cilvēku.

“Rūpes par sirdi nekādā gādījumā nedrīkst būt kampaņveidīgas – sirds veselība ir ilgtermiņa darbs. Ir ļoti būtiski ikvienam apzināties, ka aptuveni 75% sirds un asinsvadu saslimšanu ir saistītas ar novēršamiem riska faktoriem, piemēram, mazkustīgu dzīvesveidu un aptaukošanos, neveselīgu uzturu, paaugstinātu asinsspiedienu, stresu, smēķēšanu u.c. Cilvēki neatpazīst un nepievērš uzmanību šo slimību pazīmēm, līdz ar to medicīniskā palīdzība tiek saņemta pārāk vēlu,” skaidro “Euroaptieka” aptieku tīkla kvalitātes vadītāja Zane Melberga.

“Euroaptiekas” farmaceiti novērojuši, ka maija mēnesī cilvēki patiešām vairāk rūpējušies par savu veselību un pašsajūtu un biežāk apmeklējuši aptiekas, lai noteiktu savus sirds rādītājus. Liela atsaucība bija vērojama arī “Sirds veselības skolas” reģionālajos pasākumos Liepājā un Rēzeknē, kā arī Rīgā – tajos bezmaksas sirds veselības pārbaudes veica aptuveni 120 cilvēku.

Arī sabiedrībā zināmi cilvēki aicināja iesaistīties sociālajā iniciatīvā un rūpēties ne tikai par savu, bet arī savu līdzcilvēku veselību. Iniciatīvas vēstneši – horeogrāfs Agris Daņiļevičs, svarcēlāja Rebeka Koha, Latvijas Motoklubu asociācijas prezidents Aivars Freimanis jeb Frīdis, grupa “The Coco’nuts”, Liepājas teātra aktrise Samira Adgezalova, uztura speciāliste Lizete Puga un mūziķi Arnis Slobožaņins, Ieva Sutugova un Māra Upmane-Holšteine – atzina, ka arī pašiem gadījies savai veselībai pievērst uzmanību tikai akūtos gadījumos. Tomēr visi kā viens ir pārliecināti, ka lielais sirds un asinsvadu slimību īpatsvars ir nozīmīga problēma, kam nepieciešams ne tikai pievērst uzmanību, bet arī rast risinājumu.

“Lai gan mani sirds veselības rādītāji ir labā stāvoklī, par sirdi un tās veselību ir jārūpējas ik pa laikam, neraugoties uz vecumu, dzimumu vai nodarbošanos. Lai gan sākotnēji šķita, ka nebūšu pats piemērotākais iniciatīvas vēstnesis, tomēr vēlējos parādīt, ka, neatkarīgi no tā, kas esam, veselība mums ir tikai viena, tādēļ ikvienam Latvijā par to ir jārūpējas,” stāsta iniciatīvas vēstnesis Aivars Freimanis jeb Frīdis.

Šis gads “Sirds veselības skolas” iniciatīvai bija īpašs, jo, gaidot mūsu valsts simto gadskārtu, šis projekts tika aizvadīts simtgades zīmē. “Euroaptiekās” farmaceiti ne tikai fiksēja iedzīvotāju sirds veselības rādītājus, bet arī atzīmēja Latvijas iedzīvotāju sirdspukstu skaitu mūsu valsts simtgades gadā, šos iedzīvotāju sirdspukstus pievienojot mājaslapai, kurā var sekot līdzi sirdspukstu skaitam dažādos Latvijas reģionos. “Euroaptiekas” mērķis ir gan aktualizēt jautājumus par sirds veselību, gan arī, fiksējot sirdspukstu skaitu, radīt sirsnīgu dāvanu mūsu valstij tās simtgadē. Sirsnīgu dāvanu mūsu valstij patiešām ir izdevies sarūpēt, jo iniciatīvas gaitā Latvijai pievienoti 128 223 sirdspuksti. Lai iepazītos ar to, cik daudz sirdspukstu pievienoti dažādos Latvijas reģionos, apmeklējiet vietni veselilatvijai.lv.

Leave a Comment