LOSP neatlaidība uzsāk elektrības cenu samazinājumu

Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) aktivitātes, sākot no 2016.gada decembra ir sadzirdētas un tiek piedāvāts saprātīgs risinājums. Jau 2016.gada decembrī piedaloties, Saeimas Budžeta komisijas darbā norādījām deputātiem, ka steidzamības kārtā Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotie grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā radīs sekas, kādas katrs elektrības patērētājs ieraudzīja šogad februārī, saņemot elektrības rēķinus.

Diemžēl arī visu 2017.gadu mūsu enerģētikas ekspertu Vernera Blausa, Jāņa Dzeņa, Jura Avotiņa priekšlikumi elektroenerģijas tirgus sakārtošanai, lai zemniekiem u.c. uzņēmējiem ar optimālu pieslēgumu pie 0.4 kV līnijām, nerastos elektrības cenas pieaugums no 1.janvāra netika sadzirdēts varas gaiteņos. Otrdien, 27.februārī, Ministru kabineta sēdē, dzirdot EM piedāvājumu, par obligātās iepirkumu komponentes (OIK) samazinājumu, to pamatojot ar iespēju sezonāli samazināt graudu kalšu, dzirnavu, pirmapstrādes iekārtu, ceļu būves u.c. būvniecības objektu pieslēguma jaudas un ar lēzenāku OIK maksājumu, to aizvietojot no 2 gadu perioda uz 4 gadu periodu, atgādinājām, ka tas nerisina galveno problēmu – kopējo OIK samazinājumu. Vakar dzirdējām racionālu EM piedāvājumu.

Savādi gan bija dzirdēt premjera atziņu, ka arī viņš nav bijis informēts par tik lielu cenas pieaugumu. Diez vai lauksaimniekiem būtu izdevies pārliecināt valdību par pilnīgi citiem OIK samazināšanas soļiem, ja Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs šajā MK sēdē nebūtu prasījis pagarināt termiņu OIK situācijas izvērtēšanai. Bez LOSP valdes priekšsēdētāja Edgara Treiberga un ZSA valdes priekšsēdētāja Jura Lazdiņa aktivitātēm varas gaiteņos un deputāta Edgara Putras aktivitātēm mēs zemnieki būtu palikuši zaudētājos un ar nesamērīgi augstiem elektrības rēķiniem.

Edgars Treibergs, LOSP valdes priekšsēdētājs :”Ceram un ticam, ka sāk realizēties LOSP prasība, ka valstij piederošu uzņēmumu peļņa ir jāiegulda valsts un visas sabiedrības interesēs. Koncerna “Latvenergo” papildu peļņa 78,9 miljonu eiro apmērā ir jānovirza elektroenerģijas OIK izmaksu segšanai, konkrēti – OIK fiksētās maksas samazināšanai patērētājiem. Un tam jau tuvākajā laikā ir jāatspoguļojas patērētāju rēķinos. Realizējot šo soli, netiks mainīta Elektroenerģijas tirgus likuma grozījumu norma par OIK diferenciāciju. Tāpēc mēs turpināsim prasīt grozīt šo likumu, lai zemnieki netiktu nostādīti zemākā kategorijā un neizdevīgākā situācijā attiecībā uz elektroenerģijas cenu. Rezultātā lielie patērētāji saglabātu šī brīža elektrības cenu un mazāki patērētāji pietuvotos konkurētspējīgai elektrības cenai.”

Lauku uzņēmējiem un lauksaimniekiem nav saprotama un ir nepieņemama EM pozīcija, kas tiek pausta sabiedrībai, ka OIK sadārdzināšanās galvenie vaininieki ir uzņēmēji, kuri elektroenerģiju ražo biogāzes un biomasas koģenerācijā. Tāpēc izskatot MK noteikumu grozījumus par zaļo koģenerāciju nepieciešams izvērtēt vai ierobežojumi neradīs situāciju, ka uz biomasas, šobrīd strādājošās, zemnieku koģenerācijas stacijas būs spiestas likvidēties. Tas nebūtu saimnieciski. Atbalstam, ka blēži, kuri elektroenerģijas koģenerācijas staciju pieslēgumu atļaujas, vēlējās saglabāt uzrādot “konteinerus” ir anulējamas, un to vajag un var darīt bez jebkādiem MK noteikumu grozījumiem jau šodien. Aicinām EM nevilcināties ar šo lēmuma pieņemšanu.

Biedrība – Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) – ir Latvijas lielākā un nozīmīgākā nacionālā līmeņa lauksaimnieku konsultatīvā padome, kas apvieno 60 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Pievienot komentāru