Liepājas Simfoniskais orķestris izdod pirmo Liepājas koncertu dubultalbumu

Skaņu ierakstu kompānijas “Odradek Records” paspārnē klajā nācis Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) albums “Liepāja Concerti Vol. 1”, tā prezentācijas pasākumā piedalījās iekļauto skaņdarbu komponisti, solisti, kā arī kultūras ministre Dace Melbārde.

Kā, uzrunājot klātesošos, uzsvēra LSO valdes loceklis Uldis Lipskis, Liepājas koncertu stāsts aizsākās pirms astoņiem gadiem, kad orķestris uzrunāja komponistu Andri Dzenīti, aicinot viņu radīt pirmo no 12 Liepājas cikla koncertiem. Nu jau visi ir piedzīvojuši pirmatskaņojumus un pieci no tiem – Riharda Dubras, Ērika Ešenvalda, Viļņa Šmīdberga, Jura Karlsona un Kārļa Lāča – iemūžināti nule klajā laistajā dubultalbumā.

““Liepājas koncertu” tvarta dzīvesjēga ir Latvijas kultūras augsnē sakņotu mūziku parādīt pasaulei, un tad lai pasaule vērtē – vai Latvijas zemes smarža, jūras elpojums un saullēkta krāsas liek ieklausīties arī tiem, kam jēdziens Latvija ir tikai skaista kontūra kartē, vai vispār nekas,” ieceri skaidrojis muzikologs Orests Silabriedis, kurš ir šī albuma bukleta tekstu veidotājs. Ierakstu skaņu režisors – Normunds Slava.

“Jau tajā laikā mūsu mērķis bija radīt laikmeta dokumentu, kurš mūzikas skaņās izteiktu laiku un Latviju šodien. Vēlējāmies bija un ir popularizēt latviešu komponistu mūziku ne tikai Latvijā, bet arī tālu ārpus tās,” uzsvēra U. Lipskis. “Šajos gados ir bijis daudz emociju, pūliņu, uzvaras prieka, mūziķu un publikas pārsteigumi. Vienmēr šie pirmatskaņojumi ir emocionāli piesātināti. Būtiski, ka teju katrs no koncertiem, kuri iekļauti šajā dubultdiskā, publiski atskaņoti vairāk kā vienu reizi – arī tāds bija viens no mūsu sākotnējiem mērķiem,”

Kultūras ministre D. Melbārde, no U. Lipska rokām saņemot kompaktdisku, atzina, ka pati klātienē ir piedzīvojusi tikai vienu no šiem darbiem, tāpēc priecāsies par iespēju tos uzmanīgi noklausīties ierakstos. “Svarīgi, ka mūzika, kas tiek pirmatskaņota, pēc tam tiek arī kvalitatīvi ierakstīta. Tas ir labs retrospektīvs ceļojums pa Liepājas nozīmīgām vietām, kas parāda Liepājas ceļu uz savu koncertzāli. Pirmie koncerti tika atskaņoti Liepājas teātrī un Liepājas Latviešu biedrības namā, vēlāk arī koncertdārzā “Pūt vējiņi”, bet pēdējie jau izskanēja “Lielajā dzintarā”. Ceļš ir bijis pietiekoši garš un skaņdarbi, kas ir radīti speciāli Liepājai, vēlreiz apliecina, ka šī pilsēta nešaubīgi ir viens no mūsu mūzikas centriem,” sacīja ministre.

Vēl viens Liepājas koncertu cikla vienojošais elements ir diriģents Atvars Lakstīgala, kurš bija Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs laikā, kad iecere par Liepājas koncertiem tika realizēta. “Esmu pateicīgs Dievam, Uldim un orķestrim par šo ideju un iespēju. Bija ļoti liela atbildības sajūta strādājot ar katru no šiem koncertiem. Katrs skaņdarbs dzimst vienu reizi, un man tas patiešām ir bijis prātam neaptverams pagodinājums būt klāt šajā dzimšanas brīdī un piedalīties ierakstu procesā. Un vislielākais nopelns te ir Liepājas Simfoniskajam orķestrim. Es novēlētu šo latviešu mūzikas tradīciju turpināt,” sacīja A. Lakstīgala.

Plānots, ka rudenī klajā nāks nākamais izdevums ar Andra Dzenīša, Kristapa Pētersona, Artura Maskata, Andra Vecumnieka un Platona Buravicka skaņdarbiem. Liepājas koncertus šo gadu garumā rakstījuši arī Santa Ratniece un Rihards Zaļupe.

Pievienot komentāru