Kvinoja, sorgo: kuri putraimi ir veselīgāki par griķiem

Mēs visi esam raduši griķu putraimus dēvēt par “putraimu karali”. Un tas patiešām tā ir, jo griķi satur ļoti daudz veselīgus vitamīnus, aminoskābes un mikroelementus. Tomēr ir vēl arī citi, ne mazāk vērtīgi putraimi, piemēram, kvinoja, kuskus, horasan kvieši, saldie kvieši un citi.

Kvinoja

Kvinoja ir sīki putraimi gaiši brūnā krāsā, kam pagatavotā veidā ir patīkama riekstu piegarša. Vārīšanas procesā kvinoja kļūst puscaurspīdīga, bet katrs graudiņš palielinās vairākas reizes. Bet galvenais ir tas, ka kvinoja ir ārkārtīgi bagāta ar veselīgajiem taukiem, piemēram, Omega-3. Simts gramos šo putraimu ir aptuveni 15 % no diennaktes devas, kas cilvēkam nepieciešama. Tāpat kvinojā ir liels daudzums aminoskābju. Aminoskābes sastāvs kvinojā ir ļoti līdzīgs piena aminoskābju saastāvam. Bet par piena veselīgumu zina visi. Tā kā kvinojā ir liels daudzums lizīna – 25 % no diennakts normas – šie putraimi palīdzēs jums tikt galā ar matu izkrišanu un anēmiju. Kvinoju iegādāties var praktiski jebkurā veikalā, jo tā pēdējo gadu laikā ir kļuvusi ļoti populāra un pieprasīta.

Kamut (Horasan kvieši)

Neskatoties uz intriģējošo nosaukumu, tas ir vien viens no daudzajiem kviešu veidiem. Simts gramos kamuta ir līdz 11 gramiem olbaltumvielu un 8 grami šķiedrvielu, kas sastāda vairāk nekā 30% no vidējās diennakts devas, kas cilvēkam nepieciešama. Kamutā ir arī vairāk nekā 15 % no diennakts nepieciešamās nikotīnskābes normas, kas nepieciešama normālai hormonu izstrādei, nervu sistēmas funkcionēšanai un tauku un ogļhidrātu pārstrādei. Tāpat kamutu var lietot cilvēki, kuriem ir alerģija. Tomēr tas nebūs piemērots cilvēkiem, kuriem ir glutēna nepanesamība. Kamutu var ļoti ātri pagatavot – putraimi ir jāaplej ar ūdeni un jāliek vārīties uz vidēji lielas uguns. Vārīšanas laiks ir aptuveni 40 minūtes. Kamutam ir patīkami irdena tekstūra un pākšaugu piegarša. Vienīgais šo putraimu mīnuss ir tas, ka tos Latvijā ir samērā grūti nopirkt.

Sorgo

Sorgo ir putraimi no Sudānas. Jo īpaši populāri tie ir Ķīnā un Ziemeļamerikā. Sorgo ir apaļi graudi, kuru krāsa svārstās no brūnas līdz gaiši bēšai. Sorgo veselīgums ir neapstrīdams: saskaņā ar USDA Nutrient Database datubāzi, kuru izmanto gandrīz visi ASV dietologi, simts gramos sorgo ir aptuveni 15% augu olbaltumvielas, kas ir ārkārtīgi labs rādītājs. Tāpat šajos putraimos ir liels tiamīna saturs (vitamīns B1), kas veicina sirds muskuļu darbību, paaugstina apetīti un normalizē muskuļu darbību. Vitamīnu B2 un B6 saturs sorgo arī ir ārkārtīgi liels. Šie vitamīni atbilstoši veicina nagu un matu augšanu, kā arī vielmaiņas darbību. Diemžēl šiem lieliskajiem putraimiem ir viens mīnuss – samērā zema sagremojamība, vien tikai 50 %. Sorgo vislabāk iegādāties iHerb – tur cena ir zemāka.

Teff

Abesīniešu etiķete – teff – ir iedālas zāles tiem, kuriem ir glutēna nepanesamība vai arī, kuri ievēro bezglutēna diētu. Šiem putraimiem ir nelieli, apaļi graudiņi un maiga, nedaudz skābena riekstu piegarša. Glutēnā ir liels lizīna daudzums, pēc šī rādītāja teff ar uzviju apsteidz kviešus un miežus. Lizīns organismam nepieciešams, lai veicinātu matu augšanu, kā arī, lai korekti izstrādātu asinsķermenīšus. Teff ir ārkārtīgi bagāts ar augu olbaltumvielām, kas padara to barojošu un organismam veselīgu. Tāpat tajā ir daudz vitamīna C, kas ir svarīgs kolagēna izstrādē, jaunu asinsķermenīšu veidošanā un muskuļaudu attīstībā. Teff var iegādāties lielveikalos vai internetā. Tas ir samērā populārs, un tas padara to pieejamāku par sorgo vai saldajiem kviešiem. Teff pagatavot ir ļoti viegli – pietiek vien ar piecpadsmit minūtēm uz vidējas uguns, lai putra būtu gatava lietošanai, un to teffa miltiem sanāk lieliskas pankūkas.

Amarants

Augs, kas ilgu laiku bija populārs tikai savā vēsturiskajā dzimtenē – Peru, tagad ir atnācis arī līdz mums. Amaranta graudu unikalitāte ir tas, ka tie ir ārkārtīgi piesātināti ar augu olbaltumvielām: simts gramos graudu ir aptuveni 25 % no cilvēkam diennakts nepieciešamās normas, kas padara tos ārkārtīgi barojošu. Amaranta graudi ir bagāti ar lizīnu. Pateicoties unikālajai sastāvdaļai – skvalēnam – amarants ir spēcīgs, dabisks imunomodulators. Tā vitamīnu sastāvs arī ir bagātīgs: tie ir vitmīni B1, A, PP, B2, B4, C, B9. Tie visi palīdz ogranismam funkcionēt normāli un bez pārtraukumiem. Gataviem amaranta graudiem ir karameļu krāsa un viegli salda piegarša. Tos var nopirkt gandrīz jebkurā veikalā vai arī iHerb.

avots: umnaja.ru

Pievienot komentāru