Kas ir anēmija un kāpēc ir svarīgi ēst ar dzelzi bagātus produktus?

Ko ēst, lai izvairītos no anēmijas

Galvenie dzelzs “piegādātāji” ir liellopu gaļa un aknas. Šos produktus nevajadzētu ēst katru dienu, 2-3 reizes nedēļā ir pilnīgi pietiekami. Citās dienās var ēst mājputnu gaļu, zivis, jūras veltes. Tomēr ēst tikai gaļu ir garlaicīgi un neveselīgi.

Lasi vēl: Tests: kāda profesija tev ir vispiemērotākā?

Dzīvnieku barību veiksmīgi papildinās augu komponenti, dārzeņi, augļi, graudaugi, kas satur C vitamīnu un B grupas vitamīnus. Svarīgi, ka bez šiem vitamīniem nav iespējams pilnībā asimilēt dzelzi. Tāpēc katru dienu ēdiet nelielu daudzumu augļu vai ogu, bet gaļu, mājputnu gaļu un zivis papildiniet ar svaigu dārzeņu un garšaugu salātiem, skābētiem kāpostiem ar burkāniem un saldajiem pipariem. Un neaizmirstiet par putrām.

Taču papildus šādai “atbalsta grupai” produktos ir vielas, kas traucē dzelzs uzsūkšanos. Piemēram, tanīns, fītīnskābe, kalcijs. Tās saista dzelzi nešķīstošos savienojumos un kavē to uzsūkšanos zarnu lūmenā. Tanīns ir atrodams tējā, fītīnskābe – graudaugos, pākšaugos, kalcijs – piena produktos.

Tas nenozīmē, ka šos produktus nedrīkst ēst. Tie ir noderīgi un dod mūsu organismam svarīgākās sastāvdaļas tā darbībai. Vienkārši tie jālieto pareizi un saprātīgos daudzumos, lai tie netraucētu dzelzs uzsūkšanos.

Pie gaļas uzdzerot stipru tēju, mēs atņemam organismam pienācīgu porciju nepieciešamā elementa. Turklāt dzelzs nav “draudzīgs” ar kalciju. Tāpēc pēc gaļas porcijas ēšanas nevajadzētu lietot pienu, kefīru, ēst siera produktus vai dzert stipru tēju ar pienu.

Vajadzība pēc dzelzs ievērojami palielinās aktīvas augšanas, grūtniecības un zīdīšanas, lielas fiziskas slodzes laikā. Īpaši tas nepieciešams sievietēm menstruāciju laikā. Tāpēc cikla pirmajā pusē īpaši jāuzrauga uzturs un noteikti jāēd gaļa un aknas ar pietiekamu dārzeņu daudzumu!

Leave a Comment