Ieskaties! Skatītāji sajūsmā par jauno animācijas filmu “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”

Jau nedēļu lielos un mazos skatītājus visā Latvijā priecē režisora Edmunda Jansona jaunākais veikums – animācijas filma “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi”. Tā sajūsminājusi daudzus – skatītāju skaits mērāms tūkstošos, un pagājušā nedēļas nogalē “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” kļuva par skatītāko filmu Latvijas kinoteātros.

Ja viena no gaidītākajām simtgades filmām jau redzēta vai tieši otrādi – vēl jāredz, aicinām iepazīties ar skatītāju atsauksmēm un vērtējumu.

“Tas bija jauns piedzīvojums! Ļoti krāšņs un interesants. Mani pārsteidza, cik ļoti var redzēt filmā ieguldīto darbu, tas ir nenoslēpjams,” pauž Reinis Pētersons, grāmatas “Maskačkas stāsts” ilustrators, kurš īpaši novērtējis grāmatas adaptāciju animācijas filmā.

Latviešu kinorežisors un kinoscenārists Uģis Olte norāda, ka šī ir viņa mīļākā animācijas filma ne tikai tāpēc, ka tajā ir jūtams roku darbs un redzams, ka ikviena detaļa ir rūpīgi apdomāta, bet arī tādēļ, ka filmas konflikta atrisināšana ir varoņu pašā deguna galā. Savukārt, rakstniece Inese Zandere novērtē filmas stāstu un detaļu bagātību. Viņa piebilst, ka gan pieaugušie, gan arī blakus sēdošie mazie skatītāji filmu skatījušies ar aizrautību.

Filmas pirmizrādi apmeklēja arī kultūras ministre Dace Melbārde, kura filmā saskatīja ne tikai izklaidējošo, bet arī izglītojošo: “Ļoti patika! Man šķiet, ka filma ir izcila – tā uzrunā visas paaudzes, un katrai no tām tiek nodots savs vēstījums. Filma ir arī ļoti izglītojoša – pēc noskatīšanās ar lieliem un maziem var uzsākt sarunu par vidi, kas mums ir apkārt, kas to ietekmē un kā cilvēks vidi spēj mainīt. Filma liek aizdomāties par arhitektūru, par kultūras mantojumu, kāda ir mūsu katra atbildība mantojuma priekšā un arī par to, ka varam būt radoši un mainīt vidi mums apkārt ar kvalitāti, nevis nograujot to. Viss ir pateikts labā, vienkāršā valodā,” norāda ministre.

Šonedēļ filmas radošā grupa dosies ceļā uz Kurzemi, kur ar skatītājiem pārrunās filmas tapšanas aizkulises, radīšanas procesu, kā arī atbildēs uz interesentu jautājumiem. Šodien, 8.februārī, plkst. 16.30 Kuldīgas kultūras centrā skatītājus gaidīs režisors Edmunds Jansons, producente Sabīne Andersone un māksliniece Elīna Brasliņa. Savukārt, svētdien, 10.februārī, plkst. 12.00 radošā grupa viesosies Talsos, kinoteātrī “Auseklis”, bet filmas seanss ar radošo grupu plkst. 15.00 paredzēts Ventspils kino RIO. Vairāk informācijas par filmu un seansiem, kā arī filmas treileris un “Runājošo suņu dziesma” meklējami mājaslapā runajosiesuni.lv.

Filmas veidotāji stāsta, ka “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” priecēs ne tikai Latvijas skatītājus. Animācijas filma izplatītājiem tiks izrādīta arī nule atklātajā Berlināles kino festivālā, pavisam drīz tā ceļos uz kinoteātriem Polijā, bet rudenī runājošo suņu stāsts būs skatāms Francijā.

Edmunda Jansona pirmās pilnmetrāžas animācijas filmas “Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi” sižets balstīts rakstnieces Luīzes Pastores grāmatā bērniem “Maskačkas stāsts”. Filma tapusi animācijas studijā “Atom Art” sadarbībā ar Polijas studiju “Letko” Nacionālā Kino centra programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” ietvaros. Filmas scenārija autore ir Līga Gaisa, producente – Sabīne Andersone, lomas ierunājuši aktieri Andris Keišs, Gatis Gāga, Kaspars Znotiņš, Nora Džumā, Eduards Olekts, Baiba Broka, Eduards Zilberts, Māra Liniņa u. c.

Pievienot komentāru