Fakti par kafiju: 8 lietas, ko nezina pat īsti kafijas mīļi

Šim dzērienam ir miljoniem fanu, taču ir arī pretinieki. Par to ir daudz interesantu faktu, kā arī mītu, kurus patiesībā nevienam nav izdevies apstiprināt.

Informācijas par kafiju ir tik daudz, bet tomēr pat pieredzējuši šī dzēriena cienītāji var nezināt šos interesantos faktus par kafiju.

Ikviens zina, ka kafija palielina uzmanību un koncentrēšanās spējas, bet tā to nespēj tīrā veidā. Šāda reakcija rodas tikai tad, ja kafijas dzēriens tiek kombinēts ar cukuru, jo glikoze kopā ar kofeīnu aktivizē pareizās smadzeņu zonas un padara mūs īpaši veiklus. Bet, ja dzerat kafiju tīrā veidā, turklāt pat tukšā dūšā, – nekāda maģija nenotiks, un jūsu kuņģis jums nepateiks paldies.

Zinātnieki vairākās valstīs ir pamanījuši neticamu kafijas īpašību – pētāmajām personām, kuras dienā izdzēra trīs tasītes kafijas, nostiprinājās imunitāte. Tātad kafijas dzērāji no saaukstēšanās pasargājas ne sliktāk par tiem, kuri dod priekšroku tējai ar citronu.

Ja esat sasprindzināts un nervozs, nesāciet smēķēt! Galu galā nikotīns atšķirībā no kafijas nervu sistēmu nenomierina. Kafijā esošais kofeīns pat palīdz cīnīties ar depresiju tās sākuma stadijā! Taču šī īpašība neattiecas uz citiem produktiem, kas satur kofeīnu – tātad mīnus viens punkts tējai.

Kafija palīdz uzlabot mūsu darba spējas ne tikai tāpēc, ka tā uzmundrina un veicina koncentrēšanās spējas, bet tā arī uzlabo īstermiņa atmiņu. Pateicoties tam, pat no rīta mēs neaizmirstam dienas darbu sarakstu.

Ir daudz vairāk kafijas recepšu, nekā mēs iedomājamies. Tikai daži dzērieni, piemēram, īru kafija, kapučīno, frappe, ir pazīstami visā pasaulē, bet daži – tikai valsts robežās. Vjetnamā kafijai pievieno olas dzeltenumu un iebiezinātu pienu, Somijā krūzes apakšā liek Lapzemes sieru un pārlej ar kafiju, bet Honkongā sajauc gan tēju, gan kafiju ar pienu.

Ja pēdējais dzēriena variants jums šķiet nepatīkams, starp diviem populārākajiem dzērieniem ir pievilcīgāks kompromiss – kafijas lapu tēja. Zaļās kafijas lapas tiek pagatavotas tieši tāpat kā tēja. Tās garša ir tikpat patīkama un viegla kā parastai tējai, un tā piešķir tādu pašu dzīvesprieku kā kafijas pupiņas.

Lasi vēl: Divu bērnu mamma. 9 dzīves mirkļi ilustrācijās

Dodaties uz pārrunām? Paņemiet tasi kafijas! Saskaņā ar pētījumiem kofeīns palīdz cilvēka smadzenēm piekrist apgalvojumiem, kurus tās iepriekš uzskatīja par nepareiziem. Nav tā, ka kafij cilvēkus kaut kā samulsina, bet tieši otrādi: kofeīns palīdz labāk uztvert dažādu izteikumu loģiku par vienu un to pašu jautājumu. Tāpēc, ja vēlaties mainīt kāda cilvēka viedokli vai, gluži pretēji, labāk saprast otru cilvēku, kafija ir lielisks palīgs!

Taču dažu valstu iestādes mēdz baidīties no šī dzēriena, kas uzbudina prātu un var veicināt loģisko domāšanu. Piemēram, Mekā 1511. gadā vai Anglijā 1675. gadā aizliedza lietot kafiju, jo uzskatīja, ka tā rosina revolucionāras domas un kafejnīcas ir īsti sazvērnieku perēkļi.

Mēs ceram, ka šie fakti par kafiju ir vēl vairāk veicinājuši jūsu interesi par šo neparas

Leave a Comment