Dzīve pēc mājsēdes – izglītība klātienē, ierobežojumi tirdzniecībā un izklaides pasākumos

Ministru kabinets otrdien vienojās par epidemioloģiskās drošības pasākumiem pēc patlaban spēkā esošās mājsēdes, tādējādi no nākamās pirmdienas, 15. novembra, visas darbības klātienē varēs notikt epidemioloģiski drošajā jeb “zaļajā režīmā”, kad pakalpojumus pamatā varēs saņemt personas ar sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai šīs slimības pārslimošanas faktu. Vienlaikus iedzīvotājiem tiks nodrošināti kritiski nepieciešamie pakalpojumi, kuru saņemšanai nebūs jāuzrāda Covid-19 sertifikāts.

Lai apturētu straujo Covid-19 infekcijas izplatību un veselības nozares pārslodzi un mazinātu novēršamo mirstību, vienlaikus nodrošinot svarīgu valsts funkciju un pakalpojumu nepārtrauktību, valstī no šā gada 11. oktobra līdz nākamā gada 11. janvārim ir izsludināta ārkārtējā situācija. Patlaban ir spēkā tā dēvētā mājsēde, kad būtiski ierobežotas iedzīvotāju pārvietošanās iespējas, kā arī diennakts tumšajās stundās noteikta komandantstunda.

Tomēr otrdien valdība veica virkni grozījumu rīkojumā par ārkārtējās situācijas izsludināšanu, ar kuriem noteiktas prasības dzīvei pēc mājsēdes jeb sākot no 15. novembra. Valdības pārstāvji jau iepriekš pauda, ka pamatā dzīve pēc mājsēdes kļūs vieglāka personām ar Covid-19 sertifikātu.

Kā valdības sēdes laikā paskaidroja Operatīvās vadības grupas vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, no 15. novembra spēkā stāsies tās prasības, kas bija noteiktas no ārkārtējās situācijas izsludināšanas brīža 11. oktobrī līdz mājsēdei 21. oktobrī. “Būtībā atgriežamies pie “zaļā lokdauna”, kad visi pakalpojumi ir pieejami “zaļajā režīmā”. Bet pamata izmaiņas jaunajā regulējuma skar tirdzniecību un azartspēļu aizliegumu,” skaidroja Citskovskis.

Īsumā par izmaiņām no 15. novembra

  • Tirdzniecība “zaļajā režīmā” un tikai darba dienās;
  • izglītības process tiks organizēts klātienē;
  • atsevišķos gadījumos pieļaujamas arī attālinātas mācības;
  • publiskos pasākumus ierobežotā apjomā varēs apmeklēt ar sertifikātiem;
  • virkne pakalpojumu būs pieejami bez Covid-19 sertifikāta;
  • restorānos pie galdiņa varēs atrasties četras personas;
  • darbam klātienē būs nepieciešams apliecinājums par veselības stāvokli;
  • klātienes darbu varēs turpināt vakcinētas kontaktpersonas ar negatīvu testu;
  • treniņi un sacensības profesionālajā sportā tikai ar Covid-19 sertifikātu;
  • sabiedriskā transporta atlaides varēs piemērot personām ar Covid-19 sertifikātu;
  • noteiktas jaunas prasības plašsaziņas līdzekļu darbībā;
  • baznīcu darbība varēs notikt tikai “zaļajā režīmā”;
  • būs aizliegtas azartspēles un atrakcijas;
  • vakcinācijas pienākumam nosaka pārejas posmu.

Tirdzniecība nevarēs notikt brīvdienās

No valdības lemtā izriet, ka ar 15. novembri lielie veikali, tai skaitā pārtikas un higiēnas preču veikali, kuru platība pārsniedz 1500 kvadrātmetrus, pakalpojumus sniegs tikai epidemioloģiski drošajā jeb “zaļajā režīmā”. Lielie veikali arī turpmāk nevarēs strādāt brīvdienās un svētku dienās, bet strādāt varēs tikai pirmās nepieciešamības preču veikali.

Vienlaikus epidemioloģiski nedrošā vidē varēs tirgot tikai noteiktās pirmās nepieciešamības preces, un to varēs darīt tikai tie veikali, kuru kopējā apmeklētājiem publiski pieejamā telpu platība nav lielāka par 1500 kvadrātmetriem, tiem ir atsevišķa ieeja no ārtelpas, un vienai personai publiski pieejamā telpu platība ir ne mazāka par 25 kvadrātmetriem. Par 25 kvadrātmetriem mazākā tirdzniecības vietā vienlaikus varēs atrasties tikai viens apmeklētājs.

Visiem tirgotājiem, kuri strādās klātienē, tostarp ielu tirdzniecībā, būs nepieciešams vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāts.

Pakalpojumi pieejami arī bez Covid-19 sertifikāta

Vienlaikus valdība lēma par pakalpojumiem, kas sākot ar 15. novembri būs pieejami arī bez Covid-19 sertifikāta uzrādīšanas. Bez sertifikāta klātienē varēs saņemt tādus pakalpojumus, kurus nav iespējams sniegt attālināti un pakalpojuma nesniegšana rada risku cilvēka pamattiesību nodrošināšanai vai sabiedrības drošībai.

Bez sertifikāta varēs saņemt atbalstu psiholoģiskās palīdzības grupās, pasta pakalpojumus, ēdienu līdzņemšanai, banku pakalpojumus, neatliekamos pakalpojumus avārijas likvidēšanai, telekomunikācijas pakalpojumus. Individuāli vai vienas mājsaimniecības locekļiem bez Covid sertifikāta varēs saņemt izmitināšanas pakalpojumus un fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem.

Tāpat bez sertifikāta uzrādīšanās varēs saņemt sabiedriskā transporta un starptautisko pārvadājumu pakalpojumus, tostarp starptautiskos pasažieru pārvadājumus, kā arī komercpārvadājumu ar taksometru un vieglo automobili.

Spēkā paliek pakalpojumu sniegšanas darba laika ierobežojums

Lai arī sākot ar 15. novembri vairs nebūs spēkā prasība iedzīvotājiem bez pamatojuma atrasties ārpus savām dzīves vietām, tomēr joprojām būs spēkā prasība pakalpojumu un organizētu pasākumu darba laikam, proti, tie varēs norisināties laikposmā no pulksten 6 rītā līdz pulksten 21 vakarā. Šī prasība neattieksies uz ēdināšanu līdzņemšanai un lidostā “Rīga” sniegtajiem pakalpojumiem.

Visu rakstu Tu vari izlasīt ŠEIT

 

Pievienot komentāru