Droša alternatīva veļas mazgāšanas pulveriem

Veikalos tagad parādās arvien vairāk veļas pulveru bez bīstamiem fosfātu savienojumiem un citām kaitīgām vielām. Tomēr šādu produktu cena ir tik augsta, ka vidusmēra pircējam, nopūšoties, nākas tiem paiet garām.

Ko darīt, kā rīkoties parastam iedzīvotājam, kurš vēlas ne tikai pilnvērtīgi izmazgāt savas lietas, nekaitējot arī savai labsajūtai?

Atliek izvēlēties lētākus alternatīvus mazgāšanas līdzekļus. Turklāt būs jāievēro arī daži noteikumi, kas palīdzēs atvieglot mazgāšanas procesu.

Pirmkārt, visas lietas daudz ātrāk izmazgājas mīkstā ūdenī, un mīkstināšanai var izmantot sodu vai boraku (minerālvielu dabīgo sāli). Cieto ūdeni no mīksta var noteikt ar veļas vai bērnu ziepju palīdzību, kas jāsasmalcina. Ziepju skaidiņas iemet ūdenī, ja uz tā virsmas veidojas plēve, tas nozīmē, ka tas ir ciets. Mīkstā ūdenī skaidiņas izšķīdīs bez atlikumiem, un ūdens paliks caurspīdīgs.

Netīrās drēbes nevajadzētu ilgstoši turēt veļas grozā. Ir novērots, ka, jo ilgāk tās tur atradīsies, jo grūtāk tās izmazgāt, jo netīrumi laika gaitā vēl vairāk iesūcas materiāla šķiedru struktūrā.

Lasi vēl: Vai dzīve kopā ar vecākiem ir laime vai mīts?

Ja veļa ir ļoti netīra, tad pirms mazgāšanas tā uz dažām stundām jāmērcē mazgāšanas līdzeklī, tad pietiek lietas tikai nedaudz paberzēt, netīrumu traipi uzreiz pazudīs, ja nē, tad jāliek pilns cikls.

Aukstā vai siltā ūdenī jāmērcē baltas krāsas veļa, un vēlams to atstāt ziepju šķīdumā vismaz piecas stundas. Krāsaino veļu ieteicams mērcēt tikai vēsā ūdenī un atstāt ne ilgāk kā trīs stundas.

Tradicionālās alternatīvas veļas pulveriem ir ziepju skaidas vai no tām izgatavotas sadzīves ķīmijas vielas. Pārdošanā var sastapt arī mazgāšanas pulverus no bērnu vai mājsaimniecības ziepēm, kas nesatur kaitīgas vielas. Šādi līdzekļi ir pilnīgi droši un viegli tiek galā ar dažādiem traipiem, tāpēc tos var izmantot ne tikai pieaugušo lietu mazgāšanai, bet arī zīdaiņu drēbēm.

Otrs, ne mazāk efektīvs, noderīgs un nekaitīgs mazgāšanas līdzeklis ir ziepju rieksti, ko dažās valstīs, tostarp Eiropas valstīs, jau sen izmanto apģērbu mazgāšanai. Šī dabīgā mazgāšanas līdzekļa čaumala satur dabīgas virsmaktīvās vielas, kas vidē ātri sadalās, nenodarot nekādu kaitējumu.

 

 

Pievienot komentāru