Delna Starptautiskajā pretkorupcijas dienā diskutēs par lobismu ar Saeimas deputātiem

9. decembrī visā pasaulē atzīmēs Starptautisko pretkorupcijas dienu. Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija kopā ar biedrību Sabiedrība par atklātību – Delna (Delna), 2018. gada 10. decembrī plkst. 10.00 Saeimas Sarkanajā zālē rīkos Starptautiskajai pretkorupcijas dienai veltītu pasākumu. Pasākumā aicināti piedalīties visi Saeimas deputāti un frakciju darbinieki.

Saeimas deputāti tiks iesaistīti diskusijā par lobisma regulējuma nepieciešamību un lobisma reģistra izveidi. Starptautiskās prakses pārskatu sniegs Delnas direktore Liene Gātere. Domnīcas PROVIDUS direktore Iveta Kažoka ieskicēs iespējamās problēmas, kas deputātiem varētu rasties, sadarbojoties ar lobētājiem. Konstitucionālo tiesību eksperts Edgars Pastars skaidros lobisma nozīmi likumdošanas procesā un tā reglamentēšanas iespējas.

Lai veicinātu atklātību par lēmumu pieņemšanas procesu un mazinātu korupciju svarīgi regulēt lobēšanu un nodrošināt lobētājiem vienādus spēles noteikumus. Lai arī lobēšana ir nepieciešama lēmumu pieņemšanas procesa daļa un šobrīd Latvijā pastāv vairāki ar lobēšanu saistīti normatīvie akti un likumi, piemēram, tādi, kas reglamentē interešu konfliktus, – lobēšana nav definēta un nepastāv sankcijas par negodprātīgu lobēšanu.

Pasākuma noslēgumā Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs (JKP) aicinās deputātus parakstīt Starptautisko pretkorupcijas deklarāciju un apsolīt, ka deputāti:

• Nedos kukuļus

• Nemeklēs iespējas saņemt kukuļus

• Kopā ar citiem iestāsies par no korupcijas brīvu sabiedrību

• Cels trauksmi par korupcijas gadījumiem

• Atbalstīs tikai tādus politiķus un amatpersonas, kas iestājas pret korupciju un savā darbā demonstrē atklātību, godprātību un ētisku darbību.

Starptautiskā pretkorupcijas deklarācija ir organizācijas Transparency International iniciatīva, kas atbilst ANO Pretkorupcijas konvencijai un Delnas vērtībām: atklātībai, atbildīgumam, godīgumam, solidaritātei, drosmei, taisnīgumam, demokrātijai. Deklarāciju tiešsaistē jau parakstījuši vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku.

Papildus informācija:

• Delnas 2015. gada pētījums “Lobēšanas atklātība Latvijā”. Autore: Agnese Alksne

• Starptautiskie standarti lobēšanas regulēšanai. Autori: Transparency International, Access Info Europe, SunlightFoundation, Open Knowledge.

• Domnīcas PROVIDUS 2018. gada pārskats “12. Saeimas padomi 13. Saeimas jaunajiem deputātiem”, Autores: Sintija Tarasova, Iveta Kažoka.

Vairāk informācijas par programmu:

• Jānis Veide, biedrības “Sabiedrība par atklātību – Delna” jurists, [email protected] T:+37127881873

Pievienot komentāru