Boeing samazinās 17 000 darbavietu un aizkavēs pirmo 777X lidmašīnu, jo streiks negatīvi ietekmē finanses

Boeing samazinās 17 000 darbavietu – 10 % no sava globālā darbaspēka -, aizkavēs pirmās lidmašīnas 777X piegādes par gadu un trešajā ceturksnī reģistrēs 5 miljardu ASV dolāru zaudējumus, jo ASV lidmašīnu ražotājs turpina spirālveidīgi samazināties mēneša garumā notiekošā streika laikā.

Uzņēmuma izpilddirektors Kellijs Ortbergs vēstulē darbiniekiem paziņoja, ka ievērojama darbinieku skaita samazināšana ir nepieciešama, “lai pielāgotos mūsu finanšu realitātei” pēc tam, kad 33 000 ASV Rietumkrasta strādnieku streiks apturēja lidmašīnu 737 MAX, 767 un 777 ražošanu.

“Mēs mainījām darbinieku skaitu, lai pielāgotos mūsu finansiālajai realitātei un mērķtiecīgākām prioritātēm. Tuvāko mēnešu laikā mēs plānojam samazināt savu kopējo darbinieku skaitu par aptuveni 10 %. Šī samazināšana attieksies uz vadītājiem, menedžeriem un darbiniekiem,” teikts Ortberga ziņojumā.

Šīs plašās pārmaiņas ir liels Ortberga solis, kurš augustā stājās pie grūtībās nonākušā lidmašīnu ražotāja vadības stūres, solot atjaunot attiecības ar arodbiedrību un tās darbiniekiem.

Boeing reģistrēja pirmsnodokļu peļņas izmaksas 5 miljardu ASV dolāru apmērā saistībā ar savu aizsardzības biznesu un divām komerciālo lidmašīnu programmām. 20. septembrī Boeing atlaida no amata grūtībās nonākušās kosmosa un aizsardzības struktūrvienības vadītāju Tedu Kolbertu.

Boeing, kas par trešā ceturkšņa peļņu ziņo 23. oktobrī, atsevišķā paziņojumā norādīja, ka tagad tā sagaida ieņēmumus 17,8 miljardu ASV dolāru apmērā, zaudējumus uz akciju 9,97 dolāru apmērā un negatīvu darbības naudas plūsmu 1,3 miljardu ASV dolāru apmērā, kas ir labāka, nekā gaidīts.

Saskaņā ar LSEG datiem analītiķi vidēji gaidīja, ka Boeing ceturkšņa naudas plūsma būs negatīva 3,8 miljardu USD apmērā.

Tomas Heijes, Great Hill Capital akciju pārvaldnieks, teica, ka darbinieku atlaišana varētu radīt spiedienu uz darbiniekiem, lai pārtrauktu streiku.

“Streikojošie darbinieki, kuriem uz laiku nav algas, nevēlas kļūt par bezdarbniekiem, kuriem pastāvīgi nav algas,” sacīja Heijess e-pastā. “Es lēšu, ka streiks tiks izbeigts nedēļas laikā, jo šie darbinieki nevēlas nonākt nākamajā 17 000 samazināto darbinieku partijā.”

Panākt vienošanos, lai izbeigtu darba pārtraukšanu, ir ļoti svarīgi Boeing, kas trešdien iesniedza Nacionālajai darba attiecību padomei apsūdzību par negodīgu darba attiecību praksi, apsūdzot mašīnistu arodbiedrību godprātīgu sarunu neveikšanā. Reitingu aģentūra S&P lēš, ka streiks Boeing izmaksā 1 miljardu ASV dolāru mēnesī, un uzņēmums riskē zaudēt savu vērtīgo investīciju kredītreitingu.

Ortbergs arī sacīja, ka Boeing ir paziņojis klientiem, ka tagad sagaida pirmo 777X piegādi 2026. gadā, jo ir radušās problēmas izstrādes gaitā, ir apturēta lidojuma testēšana un ir apturēti darbi. Boeing jau iepriekš saskārās ar problēmām saistībā ar 777X sertifikāciju, kas ievērojami aizkavēja lidmašīnas laišanu tirgū.

“Lai gan mūsu uzņēmējdarbība saskaras ar īstermiņa izaicinājumiem, mēs pieņemam svarīgus stratēģiskus lēmumus savai nākotnei un mums ir skaidrs skatījums uz darbiem, kas mums jāveic, lai atjaunotu mūsu uzņēmumu,” piebilda Ortbergs.

Boeing beigs 767 kravas lidmašīnu programmu 2027. gadā, kad pabeigs un piegādās atlikušās 29 pasūtītās lidmašīnas, bet paziņoja, ka turpināsies KC-46A Tanker ražošana.

Starptautiskā Mašīnistu un aviācijas un kosmosa darbinieku asociācija (IAM), arodbiedrība, kas pārstāv streikojošos darbiniekus, paziņojumā norādīja, ka Boeing paziņojums attiecībā uz 767 komerciālo kravas lidmašīnu ir satraucošs un ka tā izvērtēs tā sekas.

IAM arī raksturoja Boeing pretenzijas pret arodbiedrību Nacionālajā darba attiecību padomē kā nepamatotas.

Tā norādīja, ka gan šīs prasības, gan 767 kravas lidmašīnas ražošanas pārtraukšana, šķiet, ir domāta, lai novērstu uzmanību no grupas “nespējas atgriezties pie sarunu galda ar saviem pirmrindas darbiniekiem”.

Boeing paziņoja, ka, ņemot vērā darba vietu samazināšanu, tā pārtrauks septembrī izsludināto atlaišanas programmu algotiem darbiniekiem.

 

Leave a Comment