Bezdarba līmenis Spānijā turpina samazināties, jo tūrisms stimulē ekonomiku

Spānijas bezdarba līmenis turpina samazināties, ko veicina tūrisms un spēcīgs IKP pieaugums.

Bezdarba līmenis Spānijā šā gada otrajā ceturksnī samazinājās par 1,02 procentpunktiem līdz 11,27%, piektdien paziņoja Valsts statistikas institūts.

Tas seko nelielam kāpumam, kas bija vērojams iepriekšējā ceturksnī, lai gan apstiprina ilgāku bezdarba samazināšanās tendenci.

Salīdzinājumā ar iepriekšējiem trim mēnešiem bezdarbnieku skaits šajā ceturksnī samazinājās par 222 600 līdz 2 755 300 cilvēkiem.

Sieviešu bezdarba līmenis samazinājās par 1,12 procentu punktiem (līdz 12,61 %), bet vīriešu – par 0,93 % (līdz 10,08 %).

Lielākais darba meklētāju skaita samazinājums bija vērojams pakalpojumu nozarē, kur bez darba bija par 190 500 cilvēkiem mazāk.

Mazāks samazinājums bija vērojams arī būvniecības nozarē, kā arī rūpniecības un lauksaimniecības nozarēs.

Savukārt nodarbināto personu skaits ceturkšņa laikā palielinājās par 434 700 un sasniedza 21 684 700 personu.

Pilnas slodzes nodarbinātība palielinājās, bet nepilna darba laika nodarbinātība praktiski nemainījās.

“Mēs ejam pareizajā virzienā,” X paziņoja sociālistu premjerministrs Pedro Sančess.

“Spānijā notiek virzība uz priekšu, pārspējot labējo un galēji labējo spēku radīto troksni, un tiek pārspēti nodarbinātības rekordi. Gandrīz 21,7 miljoni strādājošo. Jauns visu laiku rekords. Mēs turpināsim strādāt, lai šis būtu pilnīgas nodarbinātības termiņš.”

Spānijas bezdarba līmeņa samazināšanos veicināja COVID-19 ierobežojumu atcelšana, kas veicināja tūrisma nozares izaugsmi valstī.

Neraugoties uz to, Spānijā ir viens no augstākajiem darba meklētāju rādītājiem eiro zonā.

BBVA Research galvenais ekonomists Spānijā Migels Kardoso Lekuartois sacīja, ka jaunākais bezdarba samazinājums ir “saistīts ar sezonalitāti”, jo “otrajā ceturksnī, pakāpeniski uzlabojoties tūrisma aktivitātei, paātrinās darbavietu radīšana”.

“Darba vietu radīšana būs atkarīga no tūrisma nozares spējas turpināt izaugsmi,” viņš piebilda.

Viņš precizēja, ka problēmas šajā jomā ir “birokrātija” un “augstākas mājokļu cenas”, kas “apgrūtina investīcijas, lai palielinātu numuru skaitu”.

Turklāt Spānijā pēdējā laikā ir vērojams protestu vilnis pret masveida tūrismu, neraugoties uz ekonomiskajām priekšrocībām, ko šī nozare sniedz valstij.

Protestētāji, jo īpaši Kanāriju salās, Maljorkā un Barselonā, aicina ierobežot apmeklētāju skaitu, kas, viņuprāt, ir nepieciešams, lai saglabātu viņu dzīves kvalitāti.

 

Leave a Comment