ASV dolāra kurss sasniedz četru mēnešu zemāko līmeni vāju ASV nodarbinātības datu dēļ

ASV dolāra kurss piektdien samazinājās līdz četru mēnešu minimumam pēc tam, kad vājāks, nekā gaidīts, jūlija nodarbinātības ziņojums veicināja cerības, ka Federālo rezervju sistēma septembrī samazinās procentu likmes par 50 bāzes punktiem, jo ekonomika pasliktināsies.

Darba devēji izveidoja 114 000 jaunu darbavietu, kas ir mazāk par gaidīto pieaugumu par 175 000. Bezdarba līmenis pieauga līdz 4,3 %, pārsniedzot ekonomistu prognozes, ka tas saglabāsies 4,1 % mēnesī.

Saskaņā ar CME Group FedWatch rīka datiem tirgotāji pašlaik uzskata, ka septembrī FED samazinās likmes par 50 bāzes punktiem.

Septembrī pilnībā tiek lēsts, ka likmes tiks samazinātas vismaz par 25 bāzes punktiem, un tagad līdz gada beigām gaidāms, ka likmes tiks samazinātas par 116 bāzes punktiem.

“Lūk, kā izskatās izaugsme, kas biedē. Tirgus tagad apzinās, ka ekonomika patiešām palēninās,” sacīja Prinstonas uzņēmuma Sarmaya Partners prezidents un galvenais investīciju direktors Vasifs Latifs.

Pēdējo reizi dolāra indekss samazinājās par 1,1 %, sasniedzot 103,21 punktu, un nokļuva līdz 103,12 punktiem, kas ir zemākais līmenis kopš 14. marta. Tas ir lielākais vienas dienas procentuālais kritums kopš novembra.

Arī valsts kases vērtspapīru ienesīgums samazinājās, procentu likmēm jutīgajām divu gadu obligāciju peļņas likmēm samazinoties līdz 3,845%, kas ir zemākais līmenis kopš 2023. gada maija, un etalona 10 gadu obligāciju peļņas likmēm pirmo reizi kopš 27. decembra sasniedzot zemāko līmeni – 3,79%.

ASV Darba departaments paziņoja, ka viesuļvētrai Berilai, kas 8. jūlijā ieradās Teksasā, “nebija manāmas ietekmes”, atverot jaunu sadaļu par nodarbinātības datiem, tādējādi noraidot vienu no teorijām, kas varētu izskaidrot vājumu.

Tomēr daži ekonomisti nebija pārliecināti, ka Berila ietekme nav jūtama, un piektdienas darba vietu datos saskatīja dažus spilgtus plankumus.

Čikāgas FED prezidents Ostans Golsbijs (Austan Goolsbee) piektdien sacīja, ka ASV centrālajai bankai būtu jārīkojas “vienmērīgi”, tādējādi paužot vieglu pretestību tirgus cenu noteikšanai par likmju samazināšanu.

Mīkstāki dati par darbvietām, vājš ziņojums par ražošanu un dažas neapmierinošas uzņēmumu prognozes pēdējās dienās pastiprināja bažas, ka ekonomikas stāvoklis pasliktinās straujāk.

Tomēr, neraugoties uz piektdienas vājajiem nodarbinātības ziņojumiem, lielākā daļa pārējo rādītāju pašlaik neatbilst patiešām straujai ekonomikas lejupslīdei.

Tagad vēl uzmanīgāk tiks sekots līdzi jauniem ekonomikas ziņojumiem, lai noskaidrotu, vai izaugsmes perspektīvas ir tik sliktas, kā baidījās.

Leave a Comment