Bedres uz ceļiem: 5 labākie padomi, kā saudzēt jūsu auto un autovadītāja nervus

Kā pareizi braukt pa bedrēm

Ja esam nonākuši pie saturīgas sarunas par ceļu ar ievērojamām bedrēm, atzīmējam, ka piesardzības līmenis šeit ir atkarīgs no jūsu automašīnas. Ir modeļi, kuru gaitas iekārta labāk panes nelīdzenumus, ir tādi modeļi, kas uz katru bedri reaģē ar virsbūves kratīšanos. Taču ne vienmēr komforts uz bedrēm ir tieši saistīts ar piekares spēcīgu bojājumu sekām. Tas ir, mēs gribam teikt, ka dažkārt var “sabojāt” riteni un to nepamanīt, kamēr auto nav aizvilkts uz sāniem.

Tāpēc, ja jums nav īpašas apvidus automašīnas, jāuzmanās no jebkādām “šķēršļu joslām” uz asfalta – vismaz līdz brīdim, kad bagātināsiet savu pieredzi un izpētīsiet sava automobiļa iespējas un jutīguma slieksni pret bedrēm. Un elementāri drošības noteikumi ir šādi:

Mērens ātrums. Uz nepazīstama ceļa mūsdienās labāk vispār nesteigties. Jo tā būs vairāk laika reakcijai, kad bedre tiks pamanīta, un tikšanās ar to sekas nebūs tik bēdīgas.

Nesamaziniet ātrumu. Precīzāk, var bremzēt, bet dažus metrus pirms bedres jāatlaiž pedālis un jāļauj automašīnas priekšpusei pacelties, bet balstiekārtas atsperēm – iztaisnoties. Ja iebrauksiet bedrē “uz bremzēm”, vismaz riepu bojājumi ir garantēti. Izvairieties arī no sastapšanās ar bedri, kad automašīna manevrē, jo masas pārdalīšanās papildus noslogo šasiju sastapšanās brīdī ar bedri;

Spiediens riepās. Laikā, kad uz ceļa var sagaidīt nopietnus bojājumus, spiediens riepās ir jāuztur nedaudz augstāks nekā parasti – par 0,2-0,3 atm. Jā, izciļņi būs mazāk komfortabli, taču ir mazāks riepas plīsuma risks;

Augsta profila riepas. Šis padoms ir diezgan dārgs, bet efektīvs. Jo biezāks būs gumijas “slānis” uz riteņa, jo mazāka iespēja, ka tas tiks pārdurts līdz pat diskam. Atcerieties, ka profila augstums ir otrais cipars riepas izmērā – piemēram, 215/60 R16 (60 % no riepas platuma 215 mm) vai 255/35 R21 (35 % no 255 mm). Inženieri uzskata, ka vispiemērotākās riepas nesporta automobiļiem ir augsta profila modeļi – aptuveni 80 % no platuma. Diemžēl, lai pārietu uz augsta profila riepām, jums būs jāmaina riteņu diski uz mazāku sēdvirsmas diametru.

Plānojiet savu maršrutu. Tas attiecas gan uz ikdienas braucieniem, gan gariem braucieniem nepazīstamos maršrutos. Izvēlēties maršrutu pa garantētas kvalitātes ceļu vienmēr būs izdevīgāk nekā līkumot starp bedrēm, pat ja gludais maršruts izrādīsies nedaudz garāks kilometru ziņā. Informāciju par nepazīstama ceļa kvalitāti var iegūt specializētās tīmekļa vietnēs vai vietējās sociālo tīklu grupās.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Abiem grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 53%

0%

 

Leave a Comment