Boeing atsauc darba samaksas paaugstināšanas piedāvājumu streikojošajiem darbiniekiem par 30 %

Uzņēmums Boeing paziņojis, ka ir atsaucis savu algu paaugstināšanas piedāvājumu streikojošajiem darbiniekiem pēc tam, kad sarunas ar arodbiedrības pārstāvjiem nonākušas strupceļā. Aviācijas gigants apsūdzēja arodbiedrību, ka tā nav nopietni apsvērusi tā priekšlikumus.

Starptautiskā Mašīnistu un aviācijas un kosmosa darbinieku arodbiedrība (IAM) paziņoja, ka Boeing ir “apņēmības pilna palikt pie neapspriestā piedāvājuma”, kuru, kā tā apgalvo, tās biedri noraidīja.

Pagājušajā mēnesī Boeing paziņoja par tā dēvēto “labāko un galīgo” piedāvājumu strādniekiem, kurā bija ierosināts paaugstināt atalgojumu par 30 % četru gadu laikā, kas ir zemāks nekā arodbiedrības pieprasītie 40 %.

“Arodbiedrība izvirzīja neapspriežamas prasības, kas ievērojami pārsniedz to, ko var pieņemt, ja mēs kā uzņēmums vēlamies saglabāt konkurētspēju,” darbiniekiem nosūtītajā vēstulē norādīja Boeing Commercial Airplanes prezidente Stefānija Pope. “Ņemot vērā šo nostāju, turpmākām sarunām šobrīd nav jēgas, un mūsu piedāvājums ir atsaukts.”

Taču arodbiedrības pārstāvji paziņoja, ka Boeing nav gatavs risināt sarunas par lidmašīnu ražotāja pēdējā piedāvājuma nosacījumiem. Sarunu dalībnieki “centās pievērsties vairākām prioritātēm, kas varētu novest pie piedāvājuma, kuru mēs varētu iesniegt balsošanai, bet uzņēmums nebija gatavs virzīties mūsu virzienā,” teikts IAM paziņojumā.

Pagājušajā mēnesī vairāk nekā 30 000 Boeing darbinieku ASV ziemeļrietumos uzsāka streiku pēc tam, kad ar pārliecinošu balsu vairākumu noraidīja provizorisku vienošanos, kas paredzēja algu palielinājumu par 25 %.

Reaģējot uz streiku, kas apturēja dažu lidmašīnu ražošanu, uzņēmums ir apturējis darbu desmitiem tūkstošu darbinieku. Boeing paziņoja, ka ASV strādājošie vadītāji, menedžeri un darbinieki tiks aicināti ik pēc četrām nedēļām, kamēr ilgs streiks, izmantot vienu nedēļu ilgu atvaļinājumu.

Uzņēmums ir paziņojis, ka streika ietekme būs atkarīga no tā ilguma, bet analītiķi apgalvo, ka ilgāka apstāšanās varētu uzņēmumam un tā piegādātājiem izmaksāt miljardiem dolāru. Pēdējais Boeing streiks 2008. gadā ilga aptuveni astoņas nedēļas.

Strīds papildina problēmas, ar kurām saskaras Boeing jaunais izpilddirektors Kellijs Ortbergs, kurš tika iecelts amatā augustā un kura uzdevums ir mainīt uzņēmuma darbību. Pirms streika uzņēmums jau bija saskāries ar vēsturiskiem zaudējumiem, bet ražošana bija palēninājusies, jo uzņēmums reaģēja uz bažām par ražošanas kvalitāti.

 

Leave a Comment