Austrijas uzņēmums Signa Holdings pārdod Selfridges akcijas

Saūda Arābijas Publiskais investīciju fonds iegūs 40 % ikoniskā Londonas universālveikala daļu, kas būs jau otrā Selfridges īpašnieku maiņa divu gadu laikā.

Austrijas nekustamo īpašumu un mazumtirdzniecības gigants Signa Holdings ir pārdevis savas Selfridges Group akcijas Saūda Arābijas Valsts investīciju fondam (PIF).

Daudzmiljardu eiro vērtais darījums ir pēdējais no vairākiem uzņēmuma pārdošanas darījumiem kopš tā maksātnespējas pasludināšanas 2023. gada novembrī. Signa, kuru iepriekš vadīja austriešu magnāts Renē Benko, sabruka ar aptuveni piecu miljardu eiro parādiem.

Pārdodot tai piederošās 40 % Selfridges Group akciju, PIF apvienos spēkus ar Taizemes Central Group, lai iegūtu īpašumtiesības uz ikonisko Londonas universālveikalu Selfridges.

Darījumā ir iekļauts arī Īrijas universālveikals Arnotts un universālveikalu tīkls Brown Thomas, kā arī Nīderlandes luksusa universālveikalu grupa de Bijenkorf.

Selfridges īpašumtiesības atbilst Saūda Arābijas paplašināšanās plāniem

Selfridges Group kopš 2022. gada piederēja Signa Holding un Taizemes Central Group konsorcijam.  Konsorcijs iegādājās uzņēmumu no kanādiešu miljardieru Vestonu ģimenes par, kā ziņots, 4 miljardiem mārciņu (4,77 miljardiem eiro).

Uzņēmuma Foresight Group mazumtirdzniecības analītiķis Džons Kolisons uzskata, ka PIF pirkums ir daļa no plašāka plāna nostiprināt savu pozīciju globālajā mazumtirdzniecības tirgū un saskan ar centieniem piesaistīt luksusa zīmolus Saūda Arābijai.

“Valsts investīciju fonda līdzdalība Selfridges ir apliecinājums Saūda Arābijas vīzijai kļūt par galveno spēlētāju luksusa mazumtirdzniecības tirgū. Tā kā karaliste turpina atvērties globāliem zīmoliem un tūrismam, šāda ikoniska zīmola kā Selfridges iegādei ir stratēģiska nozīme,” viņš teica.

Saūda Arābijai ir lieli plāni luksusa mazumtirdzniecības nozarē

Eksperti uzskata, ka PIF līdzdalības iegāde Selfridges veikalā varētu radīt būtiskas izmaiņas universālveikala nākotnes stratēģijā.

“Iespējams, ka Selfridges apgūs jaunus tirgus Persijas līča reģionā, kur strauji pieaug pieprasījums pēc luksusa precēm, ko veicina turīgi cilvēki un pieaugošais tūrisms,” teica Londonas Biznesa skolas mazumtirdzniecības eksperte Marika Hīlija.

“Īpaši Saūda Arābija nostiprina savu kā mazumtirdzniecības galamērķa reputāciju, pateicoties tādiem projektiem kā Sarkanās jūras starptautiskā lidosta un NEOM – futūristiska tuksneša pilsēta, kas tiek būvēta Saūda Arābijas ziemeļrietumos.”

Paredzams, ka PIF iegāde ienesīs jaunu enerģiju luksusa universālveikalu modelī, kas pēdējos gados ir bijis pakļauts spiedienam patērētāju uzvedības izmaiņu un e-komercijas pieauguma dēļ. Ar PIF milzīgo finansiālo atbalstu Selfridges potenciāli varētu stiprināt savu digitālo klātbūtni un pārveidot savas fiziskās mazumtirdzniecības telpas, lai uzrunātu jaunās pircēju paaudzes.

 

Leave a Comment