Vai drīkst ņemt sēklas sēšanai no bojātiem dārzeņiem un augļiem?

Dārzeņu un augļu sēklu vākšana ir populārs veids, kā saglabāt un pavairot iecienītākās augu šķirnes.

Tomēr dažreiz jums ir jāņem sēklas no bojātiem vai ne tik labiem augļiem. Vai to drīkst darīt?

No kādiem augļiem vajadzētu ņemt sēklas?

Jebkurā ieteikumā par sēklu savākšanu pašam atradīsiet padomu šim nolūkam izmantot tikai veselīgus un stiprus augļus, kas ir pilnībā nogatavojušies un ieguvuši konkrētai šķirnei raksturīgo krāsu un garšu. Bet daudzi interesējas par to, vai augļus var izmantot kā sēklas:

-ar mehāniskiem bojājumiem (plaisām, iespiedumiem, griezumiem utt.);

-kas ir pārgatavojušies vai nepietiekami nogatavojušies;

-sāka pūt vai mīksts;

-ar bojājuma vai pelējuma pēdām.

Šādi dārzeņi un augļi var būt nepareizas augu kopšanas, nelabvēlīgu laika apstākļu vai kaitēkļu iedarbības rezultāts.

Kā zināms, sēklu kvalitāte ir tieši atkarīga no augļa stāvokļa, no kura tās iegūtas. Kādos gadījumos bojāti dārzeņi un augļi var ietekmēt sēklu materiāla dzīvotspēju un citas svarīgas īpašības?

Sāksim ar mehāniskiem bojājumiem

Plaisas, piemēram, tomātos bieži parādās pēkšņu mitruma izmaiņu dēļ: pēc sausuma uznāca spēcīgas lietusgāzes vai arī jūs nolēmāt bagātīgi laistīt stādījumus – un liekā mitruma dēļ tomātu miza pārsprāga.

Mehāniski bojājumi var parādīties arī ražas novākšanas laikā: nedaudz stiprāk piespiežot gatavu augli, rodas iespiedums. Gadās, ka kaitēkļi “pastrādāja”: viņi “pagaršoja” ppapriku un sabojāja to.

Lasi vēl: Padomi ūdeņraža peroksīda izmantošanai, lai uzlabotu istabas augus

Ja bojājumi ir nelieli un nav skāruši sēklu kameras, tad tas neietekmē dīgtspēju un citas sēklu īpašības (piemēram, topošo augļu garšu un izmēru). Šādus dārzeņus un augļus var izmantot kā sēklas. Taču izņemtās sēklas rūpīgi jāpārbauda un bojātās, ja tādas tiek atrastas, jāizmet.

Vai ir iespējams savākt sēklas no pārgatavojušiem un negataviem augļiem?

Pārgatavotos augļos var būt sēklas, kurās jau ir sācies dīgtspējas process. Līdz ar to tās ir zaudējušas dīgtspēju, jo sēklas var dīgt tikai vienu reizi.

Nenogatavojušies augļi, gluži pretēji, bieži satur sēklas, kas vēl nav pilnībā izveidojušās. Visticamāk, tās jūs neiepriecinās ar augstu dīgtspēju. Turklāt šādas sēklas var nesaglabāt mātes auga šķirnes īpašības.

Tādējādi sēklas materiāla iegūšanai labāk neizmantot gan negatavus, gan pārgatavotus augļus.

Kā ar mīkstajiem un pūstošajiem augļiem?

Augļiem ar puvi raksturīga mīkstināšanās un skarto audu struktūras bojājumi. Puve var iekļūt sēklu kamerās un sabojāt sēklas, padarot tās nederīgas dīgšanai.

Lasi vēl: Recepte: gatavojam sāļo karameli mājās

Šī iemesla dēļ no šādiem dārzeņiem un augļiem sēklu materiālu labāk neievākt. Pat ja sēklas no ārpuses izskatās normālas, tās var būt bojātas mikroskopiskā līmenī un neizdīgt.

Vislielākās briesmas sēklu kvalitātei rada augu likstas, jo daudzas likstas tiek pārnestas ar sēklu materiālu. Ja auglis ir inficēts ar sēnīšu vai baktēriju ierosinātājiem, pastāv liels risks, ka inficēsies arī sēklas.

Šādas sēklas var nedīgst vai nākotnē var izraisīt slimu augu attīstību. Lai tas nenotiktu, skartos augļus nevajadzētu lietot kā sēklas.

Leave a Comment