7 visizplatītākie vēžu veidi vīriešu vidū Ārkārtīgi noderīga informācija!

Vēža audzēji skar gan vecus, gan jaunus, gan vīriešus, gan sievietes, raksta  This Is Insider. Bet ir daži vēžu veidi, kuri visbiežāk sastopami tieši vīriešu dzimuma pārstāvjiem. Lūk, viņi.

1) Barības vada vēzis.

Barības vada vēzis bieži rodas smēķētājiem. Tādu jo īpaši ir daudz vīriešu vidū.

ASV Slimību kontroles un profilakses centrā reģistrētas 3645 sievietes ar šo diagnozi, bet vīriešu ir daudz vairāk – 13 600.

Galvenie riska faktori, kas veicina barības vada vēža attīstību, ir cigarešu smēķēšana un vecums. 85 % gadījumu šī saslimšana rodas cilvēkiem, kuri ir vecāki par 55 gadiem.

2) Nieru vēzis.

To var provocēt noteikti ķīmiskie savienojumi, piemēram, trihloretilēns – izplatīts ogļūdeņraža šķīdinātājs, ko lieto ražošanas vajadzībām.

Galvenie nieru vēža simptomi: asinis urīnā, sāpes jostasvietā, temperatūras paaugstināšanas un apetītes zudums. Izraisīt saslimšanu var smēķēšana un liekais svars.

3) Resnās zarnas vēzis.

ASV vīriešiem šī diagnoze konstatēta 73 900 gadījumos, bet sievietēm – 66 800 gadījumos. Resnās zarnas vēzis attīstās nekontrolētas pašas zarnas šūnu vairošanās rezultātā, tas noved pie polipu veidošanās.

Polipu augšanas un palielināšanās process var ilgt gadiem. Dažos gadījumos noteiktā stadijā polipi pārveidojas – viņos parādās vēža šūnas.

Galvenie resnās zarnas vēža simptomi: asiņaini izkārnījumi, sāpes vai spazmas vēderā, neizskaidrojami svara zaudējumi.

Vēža attīstību var veicināt daži vielmaiņas traucējumi (aptaukošanās, tauku un ogļhidrātu apmaiņas traucējumi).

Resnās zarnas vēzis ir ārstējams, jo īpaši agrīnā stadijā. Aptuveni 90 % slimnieku ir vecāki par 50 gadiem. Ir pierādījumi tam, ka resnās zarnas vēža attīstības risku samazināt var ar mazām aspirīna devām.

4) Prostatas dziedzeru vēzis.

Ieņem otro vietu pēc popularitātes vīriešu vidū. ASV katru gadu tiek reģistrēti vidēji aptuveni 180 000 saslimšanas gadījumu.

Galvenās prostatas dziedzeru funkcijas – daļēja sēklas šķidruma ražošana, kā arī piedalīšanās ejakulācijas procesā.  

Visbiežāk prostatas vēzi diagnosticē vīriešiem vecumā no 55-60 gadiem un vecākiem. Rietumeiropas valstīs prostatas vēzis ieņem trešo vietu starp vīriešu onkoloģiskajām saslimšanām, bet Amerikā tas ieņem pirmo vietu.

Šis ļaundabīgais veidojums attīstās ļoti lēni. Sākotnējā slimības stadija var noritēt bez jebkāda veida pamanāmiem simptomiem.

Tāpēc pēc 45 gadu vecuma vīriešiem ir obligāti jāveic apskate, un regulāri jānodod analīzes. No prostatas vēža divas reizes biežāk mirst afroamerikāņi, viņi ir ļoti stipri pakļauti šai saslimšanai.

Tā var tikt mantota ģenētiski. Šo vēža tipu ārstē ķirurģiski, ar staru vai ķīmijterapiju.

Šķir nākošo lapu un lasi turpinājumu 

COMMENTS

Pievienot komentāru