Zinātnieki ir noskaidrojuši, kas ir laimīgāki – vientuļie vai precētie cilvēki

Pasaulē pieaug to cilvēku skaits, kuri nevēlas būt attiecībās. Amerikas Savienotajās Valstīs un dažās Eiropas valstīs aptuveni puse no visiem cilvēkiem vai nu nekad nav bijuši precējušies, vai ir šķīrušies.

Lielākā daļa cilvēku uzskata, ka viņi ir vientuļi, jo nav atraduši savu otro pusīti.

Tomēr, kā liecina nesen veikts pētījums, daži uz dzīvi bez attiecībām raugās kā uz kaut ko tādu, kas nes laimi, nevis kā uz šķērsli ceļā uz laulību.

Attiecības un vientulība: ko liecina pētījumi

Pētījumā, ko veica Dr. Eljakims Kislevs, Jeruzalemes Ebreju Universitātes profesors, atklājās, ka, ja esat neprecējies, varat pārdomāt pašu vientulības jēdzienu. Tā vietā, lai radītu ciešanas, vientulība var kļūt par priekšrocību.

Kislevs analizēja ASV un Eiropas valstu datubāzes un veica daudzas intervijas, lai izpētītu fenomenu, ka pieaug vientuļo cilvēku skaits un kāpēc daži no viņiem ir laimīgi.

Viņš atklāja, ka daži cilvēki apzināti izvēlas būt vientuļi, jo tas padara viņus laimīgākus.

Viņš uzskata, ka daudzās sabiedrībās palielinās vientuļo cilvēku skaits. Tomēr daudzi cilvēki joprojām uzskata, ka būt vientuļam ir obligāti saistīts ar vilšanos, ar domu, ka esi mazāk svarīgs vai vispār nevajadzīgs nevienam.

Dažādi pētījumi liecina, ka vientuļo cilvēku skaits pieaug daudzās valstīs, tostarp Japānā, Itālijā un Zviedrijā.

Kislevs uzskata, ka jebkurā dzīves posmā cilvēks var izmantot savu vientulību savā labā, lai kļūtu stiprāks un laimīgāks.

Saskaņā ar Kisleva teikto, bieži vien laulātie pāri izjūt vientulību tieši tāpēc, ka viņi ilgu laiku pavada kopā, atstājot novārtā saskarsmi ar citiem cilvēkiem.

Daudzi cilvēki domā, ka var izvairīties no vientulības, apprecoties, taču patiesībā vientulība pastāv pati par sevi un nav saistīta ar laulību.

Kāpēc daži vientuļie cilvēki ir laimīgi

Kisleva izmantotajās datu bāzēs tika iekļauta informācija no ASV tautas skaitīšanas biroja un Eiropas Sociālās aptaujas. Viņš pētīja attiecību tendences vairāk nekā 30 valstīs un veica vairāk nekā 140 intervijas ar vientuļajiem cilvēkiem vecumā no 30 līdz 78 gadiem ASV un Eiropā.

Sarakstā bija iekļauti abi dzimumi, kā arī sociālekonomiskās un etniskās grupas.

Lasi vēl: Fizioterapeits ir atklājis, kas notiks ar ķermeni, ja uz divām nedēļām atteiksies no cukura

Viņš izcēla galvenās atšķirības starp laimīgiem un nelaimīgiem vientuļajiem cilvēkiem. Šīs atšķirības galvenokārt bija saistītas ar stereotipiem, kas saistīti ar vientulību, un ar to, kas tiem tic.

Zinātnieks norādīja, ka cilvēki, kuri bija neapmierināti ar savu vientulību, bieži domāja, ka viņi nekad neatradīs īsto cilvēku, ka viņi var nodzīvot visu atlikušo dzīvi vieni vai ka viņi kaut ko savā dzīvē palaiž garām.

Savukārt laimīgi vientuļie baudīja to, ka ir brīvi, uzņēmās atbildību par savu dzīvi un bija apmierināti ar sociālajiem sakariem, kas aizstāja laulību.

Dažiem vientuļajiem patika būt neatkarīgiem, un viņu pārliecību nostiprināja dažādi aizraujoši piedzīvojumi ārpus attiecībām, piemēram, ceļojot vai atrodot jaunu hobiju. Viņi izmantoja savu laiku personīgi sev, koncentrējās uz sev svarīgo un pastāvīgi strādāja pie sevis.

Citi Kisleva aptaujātie bija laimīgi, jo apzināti veidoja spēcīgu sociālo loku kā alternatīvu intīmām romantiskām attiecībām. Viņi aicināja savus draugus pavadīt viņus dažādos ceļojumos, pavadīja vairāk laika sarunās ar kaimiņiem, paziņām un ģimeni.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru