Valda Buša dzimšanas dienas pasākums Jūrmalā

25.jūlijā no plkst. 15.00-18.00 Bulduru Izstāžu namā Muižas ielā 6 notiks gleznotāja Valda Buša piemiņas pasākums.

Valdis Bušs (1924-2014), ievērojams jūrmalnieks, ir viens no spilgtākajiem latviešu mūsdienu ainavistiem, apveltīts ar izcilu kompozīcijas un krāsu izjūtu. „Labākie darbi man top dabā. Tā ir bagāta, piesātināta un objektīva, bez aizspriedumiem,” teicis mākslinieks.

Šogad mākslinieks svinētu savu 95. dzimšanas dienu.

Mākslinieks daudz gleznojis dabā, pētījis krāsu un gaismas attiecības, koku zaru ritmus, pļavu, lauku un mežu laukumu kārtojumu. Taču viņa dabas studijas ir īpašas – tas ir mākslinieka V. Buša stāsts par Latvijas ainavu – ekspresīvs, dinamisks vēstījums ar košiem krāsu laukumiem, spēcīgu, pastozu triepienu, spilgtu līniju akcentiem, līniju ritmiem vai sīku līniju uzirdinātiem laukumiem.

Gleznotājs Valdis Bušs mīlēja Latviju, tās dabas skaistumu. Īpaši mīļa viņam bija dzimtā puse Latgale, tās ainavas, cilvēki, dziesmas. Māksliniekam ļoti patika latgaliešu tautas dziesmas, viņš neatzina mūsdienu estrādes mūziku. Tādēļ ceturtdien, 25. jūlijā, Bulduru Izstāžu namā mākslinieka piemiņas pasākumā skanēs latgaliešu tautas dziesmas. Būs apskatāma Valda Buša gleznu un dabas studiju izstāde. Interesenti – gan bērni, gan pieaugušie – varēs darboties radošajā darbnīcā.

Pasākuma programma:

Radošās darbnīcas no plkst. 15.00

Muzikāls priekšnesums plkst. 15.30-16.00 un 16.30-17.00

Izstādes atklāšana un mākslas zinātnieces Edvardas Šmites uzruna plkst. 16.00

Radošo darbnīcu vadīs māksliniece Līga Baņķiere un Līva Teterovska.

Latgaliešu tautas dziesmas izpildīs JMRMV audzēknes Līva Teterovska, Rebeka Rozenštrauha un Laura Vilerte.

Pasākuma laikā notiks Valda Buša Dabas studiju pastkaršu komplekta prezentācija. Šis izdevums tapis ar Jūrmalas domes atbalstu.

Papildu informācija:

Agnese Bule

Bulduru Izstāžu nama vadītāja

[email protected], [email protected], tālr. 29401758, 29115996

Izstāžu nama darba laiki: otrdienās – piektdienās no plkst. 12.00-19.00, sestdienās no plkst. 12.00-16.00, svētdienas, pirmdienas – brīvdienas

facebook.com/BulduruIzstazuNamsBulduriExhibitionHouse/

Bulduru Izstāžu nama publiskie pasākumi tiek filmēti un fotografēti, lai regulāri un mērķtiecīgi informētu sabiedrību par muzeja piedāvājumu, darba rezultātiem un aktualitātēm.

Pievienot komentāru