Vairums bērnu izmanto pārāk daudz zobu pastas. Lūk, ar ko tas draud… Zobu pastu labāk nenorīt!

Slimību kontroles un profilakses centra pētījumā norādīts, ka gandrīz 40 procenti bērnu vecumā no 3 līdz 6 gadiem izmanto vairāk zobu pastu, nekā to iesaka zobārsti, ziņo The New York Times. Tomēr liela daudzuma fluora zobu pasta uzņemšana bērna ķermenī var izraisīt zobu krāsas maiņu, jeb tā saucamo fluorozi.

Zobu pastas daudzumam, kuru izmanto bērni, jābūt zirņa lielumā, atgādina Amerikas zobārstniecības asociācija.

Pēc gandrīz 1700 bērnu aptaujas izrādījās, ka aptuveni 38 procenti no viņiem izmantoja lielāku daudzumu zobu pastu, kas var pārsniegt fluorīda dienas devu. Zobārstu asociācija savā tīmekļa vietnē ziņo, ka pārāk augsta fluorīda koncentrācija dzeramajā ūdenī var veicināt arī zobu fluorozi.

Bērniem līdz 3 gadu vecumam vajadzētu izmantot vēl mazāk zobu pastu. Šiem bērniem vecākiem ir jāizspiež tikai neliela fluorīda zobu pastas uztriepe – rīsu graudiņa izmērā. Izrādās, ka mazie bērni ir jutīgāki pret fluorozi, un viņi arī neprot izspļaut zobu pastu izlietnē, kas palielina tās norīšanas iespējamību.

Fluoroze rodas tikai bērniem, jo bojājumi rodas, kad zobi joprojām attīstās un atrodas zem smaganām. Amerikāņu zobārstniecības asociācija paziņoja, ka tas neietekmē zobu vispārējo stāvokli, bet var izraisīt baltu plankumu veidošanos.

Rezultāti parādīja, ka cilvēki vai nu nezina vai ignorē padomus par zobu pastu lietošanu, sacīja asociācijas pārstāvis un bērnu zobārsts Dženatans Šenkins. 

2014.gadā zobārstniecības asociācija mainīja savus noteikumus un iedrošināja vecākus divreiz dienā tīrīt savus bērnu zobus ar nelielu fluorīda zobu pastas uztriepi, kolīdz parādās pirmie zobiņi. Amerikāņu bērnu zobārstniecības akadēmija iesaka to pašu. Bet CDC piedāvā lietot fluora zobu pastu ne agrāk kā no 2 gadu vecuma.

Zobārsti apgalvo, ka bieži rodas problēmas, jo vecāki nav klāt, kad bērni tīra zobus. Šis process ir jāuzrauga vismaz līdz tam, kad bērns sasniedz 8 gadu vecumu.

CDC pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 5000 bērnu vecumā no 3 līdz 15 gadiem, parādīja, ka gandrīz 80 procenti bērnu sāka tīrīt zobus vēlāk nekā ieteicams. Saskaņā ar profesionāliem ieteikumiem, vecākiem jāsāk tīrīt savu bērnu zobiņi, kolīdz tie parādās. Bet tikai nedaudz vairāk nekā 20 procenti vecāku ziņoja, ka viņu bērns sāka tīrīt zobus no viena gada vecuma.

Šie brīdinājumi nenozīmē, ka tev  jāpārtrauc lietot fluorīdu zobu pastu. Pirmkārt, ir jākontrolē zobu pastas daudzums, un, otrkārt, jāuzmana, ka bērni to norij.

Bet vai tu seko līdzi tam, cik daudz zobu pastu lieto tavi bērni?

avots: nytimes.com

Pievienot komentāru