Tesla atklāj ilgi gaidīto Robotaxi. Bet vai tas apmierinās investorus?

Tesla atklāj ilgi gaidīto Robotaxi, kā arī jauno Robovan un humanoīdā robota “Optimus” uzlaboto versiju. Tomēr šis notikums var būtiski nepalielināt Tesla akciju cenas, jo trūkst informācijas, kas pārsniegtu investoru cerības.

Tesla atklāja ilgi gaidīto Robotaxi pasākumā “We, Robot”, kas notika Warner Bros. Discovery studijā Kalifornijā. Izpilddirektors Ilons Masks pats prezentēja Robotaxi prototipu, kuram nav stūres riteņu vai pedāļu, un paredzams, ka tas maksās mazāk nekā 30 000 dolāru (27 000 eiro).

Masks lēsa, ka transportlīdzekļa vidējās ekspluatācijas izmaksas ir tikai 0,20 ASV dolāru (0,18 eiro) par jūdzi, un paziņoja, ka patērētāji varēs to iegādāties. Autonomā transportlīdzekļa navigācijā tiks izmantotas kameras un mākslīgais intelekts.

Papildus Cybercab Tesla atklāja arī Robovan – autonomo transportlīdzekli, kurā var sēdēt līdz 20 cilvēkiem, un sava humanoīdā robota “Optimus” uzlaboto versiju. Masks komentēja: “Ar autonomiju jūs atgūsiet savu dzīvi.”

Vēl aprīlī Masks bija izteicis pieņēmumu, ka Optimus varētu tikt izvietots Tesla rūpnīcās līdz 2024. gada beigām. Cybercab masveida ražošana varētu sākties 2026. gadā, iespējams, arī agrāk.

Masks paziņoja, ka Tesla plāno nākamgad Teksasā un Kalifornijā sākt neuzraudzītu pilnīgas pašbraukšanas sistēmu (FSD), izmantojot Model 3 un Model Y. Iepriekš viņš bija norādījis, ka Tesla cer ieviest FSD transportlīdzekļus līdz 2025. gada sākumam, ja to apstiprinās regulatori, lai gan viņš atzina, ka viņa termiņi bieži vien bijuši pārāk optimistiski.

Tesla ir saskārusies ar globālā pieprasījuma vājināšanos pēc tīri elektriskajiem transportlīdzekļiem, kā arī ar pieaugošo konkurenci no Ķīnas automobiļu ražotāju puses.

Uzņēmuma pamatdarbība – automobiļu pārdošana – pēdējos divos ceturkšņos ir piedzīvojusi ikgadēju kritumu. Robotaxi palaišana tiek uzskatīta par izšķirošu Tesla nākotnes izaugsmes virzītājspēku, kas iezīmē pāreju no pieejamu automobiļu ražošanas uz autonomo automobiļu ražošanu.

Tomēr ar jauno fokusu var nepietikt, lai pārliecinātu investorus par Tesla izaugsmes potenciālu. Joprojām nav skaidrs, vai Tesla pārvarēs izaugsmes problēmas, pirms FSD transportlīdzekļi veicinās uzņēmuma finanšu rezultātus. Uzņēmums joprojām saskaras ar ievērojamiem regulatīviem šķēršļiem, un tam būs jāiegūst klientu uzticība.

Turklāt Tesla Robotaxi centieni atpaliek no tādiem konkurentiem kā General Motors Cruise un Alphabet atbalstītais Waymo, kuru autonomi transportlīdzekļi jau darbojas uz publiskajiem ceļiem.

Pasākuma laikā netika sniegti nekādi revolucionāri paziņojumi, kas pārsniegtu gaidīto, un ar to var nepietikt, lai veicinātu Tesla akciju cenas.

Tesla akciju cenu trajektorija

Tesla akciju rezultāti nav bijuši pārliecinoši – no gada līdz šim tie ir samazinājušies par 4 %, salīdzinot ar 21 % pieaugumu S&P 500 indeksā. Tas ir vienīgais tehnoloģiju uzņēmums no “Lieliskā septiņnieka” grupas, kura rezultāti ir negatīvi.

Tesla akcijas ir samazinājušās par vairāk nekā 7 %, kopš 2. oktobrī tā paziņoja par neapmierinošu informāciju par elektromobiļu piegādēm trešajā ceturksnī.

Uzņēmums piegādāja 462 890 transportlīdzekļus, kas ir 6,4 % pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējā gada rādītāju, taču neizpildīja prognozes par 470 000 piegādēm jeb 8 % pieaugumu gadā. Šis deficīts palielina risku, ka Tesla pirmo reizi vēsturē paziņos par automobiļu pārdošanas apjomu gada kritumu.

Neraugoties uz 70 % kāpumu no gada zemākā līmeņa aprīlī, ko izraisīja optimisms attiecībā uz tās pieejamo automobiļu pirmā ceturkšņa peļņas rezultātiem, Tesla akcijas joprojām var būt pārvērtētas.

Uzņēmums joprojām tiek klasificēts kā augoša akcija ar cenas un peļņas (PE) attiecību 67, salīdzinot ar Nvidia 63 un Meta 30. Tās peļņa uz akciju (EPS) jūnija ceturksnī bija 0,42 ASV dolāri, kas atspoguļo 46% samazinājumu salīdzinājumā ar iepriekšējā gada periodu.

Plānots, ka Tesla par sava trešā ceturkšņa peļņu paziņos 23. oktobrī, un analītiķi sagaida peļņu 0,46 USD uz akciju, kas ir 13,2 % gada samazinājums. Ņemot vērā šos skaitļus, Tesla tirgus novērtējums, pamatojoties uz nesenajiem rezultātiem, joprojām var būt pārspīlēts.

Leave a Comment