Taivāna draud griezties pie Pasaules Tirdzniecības organizācijas saistībā ar Ķīnas importa aizliegumiem

Taivāna varētu vērsties pret Ķīnu caur Pasaules Tirdzniecības organizāciju pēc tam, kad valsts faktiski aizliedza vairāku Taivānas pārtikas un dzērienu importu, sestdien paziņoja premjerministrs Su Cen-čangs, Pekinai apsūdzot Taipeju “politiskā manipulācijā”.

Taivāna, ko Ķīna uzdod par savu teritoriju, pēdējos divus gadus ir sūdzējusies par Ķīnas importa aizliegumiem dažādām lauksaimniecības un pārtika precēm, tostarp ananāsiem un sēņu zivīm, sakot, ka tā ir daļa no Ķīnas spiediena kampaņas.

Jaunākie aizliegumi attiecas uz vairākiem zvejniecības produktiem, tostarp uz kalmāriem, kā arī uz dažiem alus produktiem un dzērieniem, kas, pēc Ķīnas teiktā, ir saistīts ar Taivānas kompānijām, kas nav pareizi noformējušas attiecīgos dokumentus.

Sarunā ar žurnālistiem Su sacīja, ka Ķīna izmanto administratīvus līdzekļus, lai “iejauktos” normālā tirdzniecībā, kas neatbilst PTO normām.

Viņš piebilda, ka valdība darīs visu iespējamo, lai sazinātos ar attiecīgajiem Ķīnas departamentiem par šo jautājumu.

“Ja būs kāda neatbilstība attiecīgajām PTO normām, mēs arī izmantosim attiecīgās iespējas, lai iesniegtu sūdzību.”

Taivāna un Ķīna ir PTO dalībvalstis.

Piektdienas vakarā Ķīnas Taivānas lietu birojs paziņoja, ka problēma ir administratīva, jo skartie uzņēmumi nebija pareizi reģistrēti un tas ir “parasts pārtikas nekaitīguma uzraudzības pasākums”.

Ķīnas pārstāvji norādīja, ka cer, ka Taivānas uzņēmumi pēc iespējas ātrāk sniegs informāciju, kas atbilst valdības prasībām.

Leave a Comment