SUSTENTO aicina uz diskusiju par cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību

Ceturtdien, 22. martā Latvijas Cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija (LCĪVSO) SUSTENTO rīko diskusiju “Vai cilvēki ar invaliditāti ir vajadzīgi Latvijas darba tirgum?”.

Iemesls nākt klajā ar aicinājumu izdiskutēt cilvēku ar invaliditāti nodarbinātību ?nesapratne un apjukums, ko sabiedrībā raisījis Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) vadības pagājušajā nedēļā paustais viedoklis. LTRK vadītājs Aigars Rostovskis Rīgas biznesa forumā paziņoja, ka šādi cilvēki ir apgrūtinājums uzņēmējiem, tādēļ jādomā, kā atvieglot procedūru, kā viņus atlaist. A. Rostovskis uzskata, ka arī būvnoteikumos nevajadzētu paredzēt vides pieejamības normas, jo tas esot pārāk dārgi.

Taču mēs dzīvojam 21. gadsimtā. Laikā, kad valstis jau sen vairs nerunā par buržuāziju un proletariātu, kad vismaz teorētiski vairs nepastāv iedalījums starp sievietēm un vīriešiem darba tirgū. Mēs dzīvojam laikā, kad valstis veido tādu politiku, kas būtu iespējami labāka katram tās iedzīvotājam, tostarp uzņēmējiem un arī – cilvēkiem ar invaliditāti. Un nekad nebūs iespējams novilkt stingru līniju arī starp šīm divām grupām – invaliditāte neizvēlas…

LCĪVSO SUSTENTO pieredze liecina: neskatoties uz atbalsta trūkumu Latvijā, liela daļa cilvēku ar invaliditāti strādā un ir spējuši iekļauties darba tirgū. Šeit svarīga ir darba devēja attieksme pret darbiniekiem, spēja saprast un piemēroties, ne tikai tas, kāda un cik smaga ir invaliditāte. Kolektīvos, kuros darba devējs katru darbinieku vērtē un redz viņa stiprās un vājās puse, parasti strādā arī cilvēki ar invaliditāti. Katram darbiniekam ir atšķirīgas darba spējas, darba ritms un darba efektivitāte, un tas ne vienmēr ir saistīts ar invaliditāti.

Lai uzsāktu diskusiju par šiem jautājumiem, LCĪVSO SUSTENTO nāk klajā ar iniciatīvu tikties pie kopīgu sarunu galda ne vien LTRK vadību, bet arī cilvēku ar invaliditāti organizāciju pārstāvji no visas Latvijas, kā arī valsts pārvaldes institūciju pārstāvjus.

Diskusijas rīkošanu atbalsta LR Ekonomikas ministrija.

Diskusijas “Vai cilvēki ar invaliditāti ir vajadzīgi Latvijas darba tirgum?” norises laiks – 2018. gada 22. marts plkst.12.00, vieta – “Altum” zāle Domu laukumā 4, Rīgā.

Leave a Comment