Summus Capital pirmo pusgadu noslēdz ar peļņas pieaugumu par 6,3%

Baltijas nekustamo īpašumu investīciju holdinga grupas uzņēmuma Summus Capital 2023.gada pusgada peļņa pieaugusi par 6,3% un naudas līdzekļu atlikums par 4,7%, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, saskaņā ar publicēto 2023.gada otrā ceturkšņa konsolidēto finanšu pārskatu.

2023.gada otrajā ceturksnī Summus Capital bilance saglabājās stabila, kas ir 423,3 miljoni EUR, salīdzinājumā ar iepriekšējā ceturkšņa bilanci, ko veido 423,7 miljoni EUR. Uzņēmuma naudas līdzekļu atlikums ievērojami palielinājās par 4,7%, kas ir 11,2 miljoni EUR, salīdzinot ar pirmo ceturksni, kas bija 10,7 miljoni EUR.

“Mūsu nesenie finanšu darījumi, tostarp “Park Town West Hill” aizdevuma līguma veiksmīga pārfinansēšana un tirdzniecības centra “Nordika” aizdevuma līguma grozījumi, ir nodrošinājuši gan mūsu aizdevumu portfeli, gan nostiprinājuši finansiālo stāvokli,” Āvo Koppels (Aavo Koppel), Summus Capital valdes loceklis, izceļ darījumus, kas veicinājuši uzņēmuma darbības rezultātus.

2023.gada otrajā ceturksnī Summus Capital turpināja uzturēt stabilu finansiālo pamatu. Aizdevumi un aizņēmumi no finanšu iestādēm samazinājās līdz 220,1 miljonam EUR salīdzinājumā ar 223,8 miljoniem EUR iepriekšējā ceturksnī. Turklāt kopējās saistības samazinājās līdz 246,8 miljoniem EUR. Savukārt kopējais īpašnieku pašu kapitāls pieauga līdz 176,5 miljonus EUR, no kuriem 167,1 miljons EUR attiecināmi uz Summus Capital kapitāla daļa turētājiem.

Uzņēmuma 2023.gada otrā ceturkšņa peļņas un zaudējumu pārskats iezīmē dinamisku ieņēmumu tendenci. Pārdošanas ieņēmumi sasniedza 9,5 miljonus EUR, kas ir nedaudz mazāk nekā iepriekšējā ceturksnī, kad tie bija 9,8 miljoni EUR, jo samazinājās klientiem nodotie komunālo pakalpojumu izdevumi. Tomēr pusgada ieņēmumu rādītāji uzrāda 6,3% pieaugumu, sasniedzot 19,3 miljonus EUR salīdzinājumā ar 18,2 miljoniem EUR 2022.gada pirmajā pusgadā, atspoguļojot 2022.gadā veikto portfeļa paplašināšanu.

“Ceturkšņa ieņēmumi bija pastāvīgi, un mūsu ilgtermiņa izaugsmes trajektorija joprojām ir stabila. Veiksmīga kredītportfeļa pārfinansēšana nodrošināja mūsu pozīciju, tomēr EURIBOR procentu likmes pieaugums ir ietekmējis mūsu finansējuma izmaksas. Lai gan pieauguma ietekme ir tikai daļēja, jo vairāk nekā puse no mūsu kredītportfeļa ir apdrošināti, un tas ir nodrošinājis mums stabilu peļņu,” skaidro A. Koppels.

Papildus finansiālajiem sasniegumiem Summus Capital turpina domāt par ilgtspējību un kredītportfeļa uzlabošanu. Gan “Veerenni” medicīnas centrs, gan tirdzniecības centrs “Auriga” ir saņēmuši prestižus ilgtspējības sertifikātus – “Leed Gold” un “BREEAM Good”. Noslēdzoties 2023.gada otrajam ceturksnim, 77,5% portfeļa ir sertificēti, bet 8,9% ir sertifikācijas procesā.

2023.gada pirmajā pusgadā tika veikta nomas portfeļa indeksācija par 4,75%, apliecinot uzņēmuma apņemšanos palielināt vērtību un nodrošināt ilgtspējīgu atdevi. Summus Capital turpina koncentrēties uz nomas ienākumu potenciāla optimizāciju, indeksācijai paredzot aptuveni 12% no nomas ienākumiem. “Summus Capital 2023.gada otrā ceturkšņa finanšu rezultāti atspoguļo stratēģisko izaugsmi un rentabilitāti. Uzņēmuma apņemšanās ievērot ilgtspēju un finanšu piesardzību ļauj mums turpmāku gūt panākumus nekustamā īpašuma investīciju jomā,” piebilst A. Koppels.

Leave a Comment