Šo piektdien alus darītavā “Stargorod” notiks alus svētki

Alus darītavas “Stargorod” meistars Arvis Rubenis un mājas alus meistars Modris Magons no Vietalvas ielūdz uz alus svētku svinībām un degustāciju piektdien, 18.augustā plkst.18.00 alus darītavā “Stargorod”, pašā Rīgas centrā, Republikas Laukumā 1.

Šo piektdien 18.augustā alus darītavā un restorānā Stargorod, notiks līdz šim nebijušas svinības “Alus Svētki!”, kura laikā degustēšanai tiks piedāvāts alus, ko pēc tās pašas senlaiku alus tradīcijas gatavojuši divi alus meistari divās atšķirīgu paaudžu tehnoloģijās – lauku mājas virtuvē un modernā kraft alus darītavā.

Vai un kāda būs garšas un kvalitātes atšķirība to noskaidrot ir aicināts ikviens kopā ar alus meistariem Modri Magonu no Vietalvas un Arvi Rubeni no alus darītavas Stargorod. Kā radās ideja šim pasākumam, jeb divu paaudžu alus meistaru satikšanās.

Alus darītavas Stargorod alus meistars Arvis Rubenis, pētot alus tradīcijas Latvijā, uzgājis avīžu rakstam ar nosaukumu “Alus darīšana kā zinātne”. Rakstā, kas publicēts pirms desmit gadiem laikrakstā “Staburags”, kāds alus meistars no Vietalvas vārdā Modris Magons dalās pieredzē ar jaunībā apgūto alus brūvēšanas prasmi, ko viņš aktīvi praktizējot vēl joprojām katru gadu, jo “veikalā pirktais alus neder”.

Šis brūvēšanas stāsts Arvi ļoti ieinteresēja un viņš nolēma Modri uzmeklēt un uzaicināt uz eksperimentu – kā būtu, ja Modra alu, pēc viņa senlaiku receptes, pagatavotu nevis mājās, bet moderni aprīkotā alus darītavā!? Alus meistars Modris Magons alu pēc nemainīgas sentēvu recptes brūvē pats savās lauku mājās Vietalvā.

Pats meistars alum devis nosaukumu “Stari” – par godu mājām, kurās tas tiek gatavots. Zinātāju vidū šis alus katru gadu tiek gaidīts ar lielu nepacietību, jo kā saka zinātāji “Tā ir pavisam cita štelle!”. Ko tad nozīmē tā “cita štelle”, kā garšo mājās gatavots alus un kā garšo pēc tās pašas receptes modernā alus darītavā gatavots alus – ikviens ir aicināts noskaidrot eksperimenta rezultātu degustācijas pasākumā 18.augustā plkst.18.00 alus darītavā “Stargorod”, Rīgā.

Degustācijai tiks piedāvāts alus, kas gatavots pēc vienas receptes, bet dažādu paaudžu tehnoloģijās – mājās un moderni aprīkotā alus darītavā. Stargorod ir unikāla alus darītava ar savu restorānu. Darītava atrodas 300 gadus senā ēkā, kas ir arī lieliska apskates vieta tūristiem! Tikai šeit brūvē augstvērtīgu kraft alu pēc senām alus darīšanas tradīcijām, izmantojot labāko Eiropas aprīkojumu.

Leave a Comment