Sieviešu asaru smarža mazina vīriešu emocijas: zinātnieku atklājums

Skatoties, kā kāds raud, bieži vien rodas emocionāla reakcija, tomēr, kā apgalvo zinātnieki, cilvēku asaras pašas par sevi satur signālu, kas samazina ar negatīvām emocijām saistīto aktivitāti.

Par to liecina Veizmana Zinātņu institūta veiktā pētījuma rezultāti, kas publicēti amerikāņu izdevumā PLOS Biology. Vienlaikus pētījuma autori norāda, ka tas nav atkarīgs no dzimuma.

Tā daudzi pētījumi ir pierādījuši, ka grauzēju asaras satur vielas, kas kalpo kā sociālie signāli – piemēram, peļu mātīšu asaras mazina cīņas starp tēviņiem, un pakļāvīgie žurku tēviņi “samērc” savās asarās dominējošos tēviņus.

Lai noskaidrotu, vai līdzīgs efekts rodas arī cilvēkiem, zinātnieki vispirms 25 brīvprātīgos vīriešus pakļāva “emocionālām” asarām vai fizioloģiskajam šķīdumam. Brīvprātīgie nevarēja noteikt, ko viņi lietoja, jo abas vielas bija caurspīdīgas un bez smaržas. Asaras tika iegūtas no sešām brīvprātīgajām sievietēm, kuras atsevišķi skatījās skumjas filmas un, izmantojot spoguli, uztvēra šķidrumu, kas tecēja pa vaigiem.

“Kad mēs meklējām brīvprātīgos, kas ziedotu asaras, pārsvarā atradām sievietes, jo viņām raudāšana ir sociāli daudz pieņemamāka,” precizēja pētnieki.

Lasi vēl: Izvēlieties brilles: jautrs tests, lai noskaidrotu savu spilgtāko rakstura iezīmi

 

Zinātnieki lūdza brīvprātīgajiem spēlēt datorspēli, kas jau iepriekšējos pētījumos ir labi pārbaudīta un ietver naudas krāšanu, kamēr fiktīvs pretinieks varētu iegūt viņu nopelnīto. Ja viņiem bija iespēja, cilvēki varēja atriebties otram spēlētājam, tādējādi zaudējot naudu, lai gan viņu gadījumā viņi nebūtu guvuši labumu no pretinieka sakāves. Šī vēlme atriebties –   uzvedība spēlē – samazinājās par 43,7 procentiem pēc tam, kad vīrieši sajuta asaru smaržu.

 

Leave a Comment