Sāpes – kas pret tām tiešām ir efektīvs? Farmaceite dalās savā pieredzē

Sāpes ir sajūta, ko pazīst ikviens – traumas, iekaisuma vai citu faktoru rezultātā organismā norisinās izmaiņas, par ko ķermenis ziņo, radot sāpes. Tām mēdz būt dažādi veidi un atšķirīga intensitāte. Kāpēc ir tik svarīgi laikus atpazīt sāpes un kādus pretsāpju līdzekļus lietot, skaidro aptieku tīkla “Apotheka” sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

Foto – Unsplash

Kā novērtēt sāpes?

Izvērtējot sāpju intensitāti, visbiežāk tiek pielietota vizuālā analogā skala, ļaujot pašam cilvēkam patstāvīgi analizēt, novērtēt un atzīmēt sāpju pakāpi uz nogriežņa:

• 0 – sāpju nav,
• 1–3 – vāji izteiktas sāpes,
• 4–6 – vidēji stipras sāpes,
• 7–9 – stipras, izteiktas, intensīvas sāpes,
• 10 – maksimāls sāpju slieksnis, visstiprākās iespējamās sāpes.

„Ja sāpju izcelsme un lokalizācija ir skaidra – nomoka galvassāpes, zobu sāpes, menstruāciju sāpes, sāpes, kas radušās pēc traumas, un tamlīdzīgi – par piemērotāko risinājumu iespējams konsultēties aptiekā pie farmaceita. Izvērtējot situāciju, farmaceits piedāvās bezrecepšu pretsāpju medikamentu vai ieteiks nekavējoties doties pie ārsta,” uzsver Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

Kas jāņem vērā, lietojot pretsāpju medikamentus?

Foto – Pexels

• Pretsāpju terapija ir jāuzsāk pēc iespējas ātrāk, turklāt piemērojot optimālu medikamentu devu – laikus nenovērstas sāpes vai nepietiekami novērtēta sāpju sajūta paildzinās medikamentu lietošanas laiku, un sāpju remdēšanai būs nepieciešamas lielākas preparātu devas. Tas, savukārt, palielina dažādu blakņu iespējamību.

• Pirms zāļu lietošanas svarīgi konsultēties ar farmaceitu – sarunas laikā speciālists noskaidros, vai pacientam nav individuālas nepanesamības pret kādu no medikamenta sastāvā atrodamajām vielām. Tāpat nepieciešams rūpīgi sekot līdzi veselībai visu zāļu lietošanas laiku, pārliecinoties, ka medikamenti neizraisa blakusparādības. Novērojot blaknes, nepieciešams vērsties pie ārsta vai farmaceita.

• Bez ārsta vai farmaceita konsultācijas nevajadzētu palielināt vai samazināt medikamentu devu, kā arī savstarpēji kombinēt dažādus pretsāpju medikamentus. Tas var negatīvi ietekmēt sāpju mazināšanas gaitu un izsaukt nevēlamas blaknes.

• Ja ārsts noteicis kombinētu bezrecepšu pretsāpju līdzekļu lietošanu, jāatceras, ka šāda metode pieļaujama tikai īslaicīgi, pie vidēji stiprām vai stiprām sāpēm. Medikamentus nedrīkst kombinēt regulāri un ilglaicīgi – kad sāpes mazinājušās, nepieciešams pāriet uz vieglākiem monopreparātiem.

Palīdz arī masāžas un ārstnieciski vingrojumi

Foto – Unsplash

„Masāža, ārstnieciskie vingrojumi un fizikālās procedūras mazinās sasprindzinājumu un uzlabos asinsriti, tādā veidā panākot analgētisku efektu. Līdzīgi darbojas arī siltuma procedūras vai sildošie krēmi, gēli un plāksteri. Tie paplašina asinsvadus, uzlabo audu vielmaiņas cirkulāciju, tā palīdzot mazināt sāpes. Jāņem vērā, ka siltuma procedūras ieteicamas pie hroniskām, ilgstošām locītavu un muskuļu sāpēm, taču nav izmantojamas traumu vai iekaisumu gadījumā, kad tās var pastiprināt asiņošanu un veicināt tūskas vai limfas sastrēguma veidošanos. Akūtu traumu gadījumos labāk pielietot aukstuma procedūras, kas sašaurina asinsvadus un palēnina nervu impulsu pārvadi. Šādas procedūras paralēli medikamentozajai ārstēšanai drīkst veikt trīs dienu garumā,” skaidro Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

Pievienot komentāru