Revolut pēc akciju pārdošanas pievienojas Eiropas lielākajām bankām ar 45 miljardu ASV dolāru novērtējumu

Lielbritānijas uzņēmums Revolut ir novērtēts 45 miljardu ASV dolāru vērtībā, pateicoties otrreizējai akciju pārdošanai jauniem un esošajiem investoriem, tādējādi tā vērtība ir lielāka nekā dažu Eiropas lielāko banku.

Akciju pārdošanu, kas dod iespēju pašreizējiem darbiniekiem izpirkt daļu savu akciju, vada Coatue un D1 Capital Partners, kā arī esošais investors Tiger Global, paziņoja Revolut.

Šis novērtējums nostiprina Revolut kā vienu no Eiropas vērtīgākajām finanšu tehnoloģiju sabiedrībām.

Ar 45 miljardu ASV dolāru cenu tā ir vairāk nekā divreiz vērtīgāka par Francijas banku Societe Generale, kuras tirgus kapitalizācija saskaņā ar LSEG datiem ir 19 miljardi ASV dolāru, un Lielbritānijas banku Barclays, kuras vērtība pašlaik ir 43 miljardi ASV dolāru.

Tomēr tradicionālās Eiropas bankas gadiem ilgi kavējusi vāja rentabilitāte un jauni noteikumi, kas samazinājuši to vērtējumu. Piemēram, Barclays akcijas ir atguvušās tikai līdz tādam pašam līmenim kā pirms desmit gadiem. Revolut investori liek likmes uz to, ka deviņus gadus vecajam uzņēmumam ir daudz labākas izaugsmes perspektīvas nekā tradicionālajiem aizdevējiem.

Uzņēmums strauji attīstās, 2023. gadā paziņojot par rekordlielu peļņu pirms nodokļu nomaksas 438 miljonu sterliņu mārciņu (564,36 miljoni ASV dolāru) apmērā, un uzņēmums apgalvo, ka šobrīd tam ir 45 miljoni klientu visā pasaulē. Investori uzskata, ka pagājušajā mēnesī piešķirtā Apvienotās Karalistes bankas licence ļaus uzņēmumam piesaistīt klientus, kas vēlas lietotnēs balstītu banku pakalpojumus, prom no lielākajām bankām un bez filiāļu tīkla uzturēšanas izmaksām.

Revolut, ko 2015. gadā dibināja izpilddirektors Nikolajs Storonskis, ir viena no nedaudzajām finanšu pakalpojumu lietotnēm jeb “fintechs”, kas Lielbritānijā parādījušās pēdējā desmitgadē. Tā piedāvā finanšu pakalpojumus, izmantojot lietotni, nevis fiziskas filiāles, un pēdējo reizi 2021. gadā tika novērtēta 33 miljardu ASV dolāru vērtībā, piesaistot līdzekļus.

Pagājušajā mēnesī tā paziņoja, ka beidzot ir ieguvusi Apvienotās Karalistes bankas licenci, tādējādi izbeidzot trīs gadus ilgušo gaidīšanu pēc tam, kad bija nonākusi grūtībās pēc rūpīgas iekšējās grāmatvedības pārbaudes.

Revolut pārstāvis atteicās komentēt, vai kāds no esošajiem investoriem ir samazinājis savu pozīciju un vai izpilddirektors Storonskis ir atdevis daļu savu akciju. Preses pārstāvis arī atteicās komentēt pārdošanas apjomu.

Sky News iepriekš ziņoja, ka Storonskis pārdos daļu no savām daudzmiljardu dolāru vērtajām akcijām. Iepriekš tika ziņots, ka pārdošanas apjoms ir  500 miljoni ASV dolāru.

Leave a Comment