Nvidia zaudē miljardiem vērtīgu produktu tehnoloģiju sabrukuma un pretmonopola izmeklēšanas dēļ

Mākslīgā intelekta (AI) akciju izpārdošanas laikā Nvidia akcijas piedzīvoja līdz šim lielāko vienas dienas kritumu. Uzņēmums arī saskaras ar pretmonopola izmeklēšanu saistībā ar bažām par tā dominējošo stāvokli mākslīgā intelekta mikroshēmu piegādēs.

Mākslīgā intelekta (AI) mīluļa Nvidia akcijas otrdien piedzīvoja lielāko vienas dienas kritumu, samazinoties par vairāk nekā 9 %, jo investori turpināja atkāpties no AI akcijām.

Uzņēmuma akciju cena kritās vēl vairāk, pagarinātajā tirdzniecībā samazinoties vēl par 2%, kā rezultātā kopējais tirgus kapitalizācijas zaudējums bija gandrīz 300 miljardi ASV dolāru (272 miljardi eiro). Tas notika pēc ziņām, ka uzņēmums ir saņēmis ASV Tieslietu ministrijas (TI) tiesas pavēsti par pretmonopola izmeklēšanu.

Bažas par pretmonopola pārkāpumiem

Saskaņā ar Bloomberg ziņojumu, kas tika publicēts pēc ASV tirgu slēgšanas otrdien, ASV Tieslietu departaments (TI) izdeva pavēsti Nvidia un citiem uzņēmumiem, lai iegūtu pierādījumus par konkurences tiesību pārkāpumiem.

ASV Tieslietu ministrijas amatpersonas ir nobažījušās, ka mikroshēmu ražotāja dominējošā pozīcija pasaules mākslīgā intelekta mikroshēmu tirgū klientiem atstāj ierobežotas izvēles iespējas, apgrūtinot iespēju pāriet pie citiem tirgus dalībniekiem, ja tie neizmanto tikai Nvidia produktus.

Izmeklēšana iezīmē pretmonopola izmeklēšanas eskalāciju, kas sākās jūnijā, kad ASV uzsāka izmeklēšanu gan pret Microsoft, gan Nvidia.

Šie tehnoloģiju giganti ir bijuši galvenie ieguvēji no mākslīgā intelekta buma kopš 2023. gada pēc tam, kad Microsoft pagājušā gada februārī sāka izmantot ar mākslīgo intelektu darbināmu tērzēšanas robotu ChatGPT. Nvidia ir vadošais mākslīgā intelekta mikroshēmu piegādātājs, jo īpaši tās grafisko procesoru (GPU), kas ir būtiski hiperskaleriem, kuri atbalsta lielo valodas modeļu (LLM) apmācību.

Neraugoties uz neseno kritumu, Nvidia akcijas šogad joprojām ir palielinājušās par 146 %, padarot to par visveiksmīgāko pasaules tehnoloģiju akciju vidū.

Tomēr pagājušajā nedēļā uzņēmums ziņoja par neapmierinošiem ceturkšņa ienākumiem, kas liecina, ka Nvidia straujās izaugsmes periods, kas sākās 2024. finanšu gada otrajā ceturksnī, var palēnināties. Tas izraisīja tās akciju kritumu par 7 %.

Otrdienas izpārdošana liecina, ka investori turpina atbrīvoties no mākslīgā intelekta akcijām, ņemot vērā ekonomikas pasliktināšanās pazīmes, kas atspoguļo plašāku tendenci pasaules tirgos.

Pasaules tirgos valda noskaņojums, kas mazina risku

Nvidia izraisītā tirgus lejupslīde tika skaidrota arī ar noskaņojuma pasliktināšanos saistībā ar bažām par plašāku makroekonomisko fonu.

Otrdien globālo tirgu dinamikā dominēja nevēlēšanās uzņemties risku, un galvenie Eiropas bāzes indeksi noslēdzās sarkanā krāsā, savukārt ASV indeksi mēneša sākumā kritās.

Paneiropas indekss Stoxx 600 samazinājās par 1%, S&P 500 saruka par 2%, bet tehnoloģiju indekss Nasdaq saruka par vairāk nekā 3%. Izpārdošana bija īpaši izteikta pusvadītāju akcijās, jo Nvidia lejupslīde izplatījās pasaules tirgos, un Eiropas mikroshēmu iekārtu ražotājs ASML zaudēja vairāk nekā 4 %.

Leave a Comment