Naftas cenas globālās ekonomiskās nenoteiktības apstākļos noslīd līdz deviņu mēnešu minimumam

Jēlnaftas cenas samazinājās otro tirdzniecības dienu pēc kārtas, ņemot vērā vājos ekonomiskos datus gan no Ķīnas, gan ASV šonedēļ.

WTI nākotnes līgumu cena pirmo reizi kopš 2023. gada decembra noslīdēja zem 70 ASV dolāru par barelu, savukārt Brent nākotnes līgumu cena noslīdēja zem 74 ASV dolāriem par barelu, kas ir deviņus mēnešus nepieredzēts līmenis.

Abi naftas etalona nākotnes līgumi kopš 27. augusta, kad tie nesen sasniedza augstāko līmeni, ir nokrituši par vairāk nekā 10 %.

Lejupvērsto spiedienu uz naftas tirgu veicināja arī noskaņojums, kas saistīts ar izvairīšanos no riska, jo Nvidia izraisītā tehnoloģiju izpārdošana otrdien izraisīja globālo tirgu kritumu.

Investori aizbēga no riskantajiem aktīviem, pieaugot bailēm no recesijas, un CBOE svārstīguma indekss, ko dēvē par tirgus baiļu rādītāju, pārsniedza 20, kas ir augstākais līmenis mēneša laikā.

Augusta beigās naftas cenas strauji pieauga, jo saasinājās konflikts starp Irānu un Izraēlu, kā arī ražošanas traucējumi Lībijā, kas arī veicināja kāpumu.

Tomēr bažas par plašāku reģionālo konfliktu ir mazinājušās, jo bažas par recesiju aizēnoja ģeopolitisko spriedzi, un gaidāms, ka potenciālais Lībijas strīda atrisinājums atjaunos naftas ieguvi šajā valstī.

Pieaugošās bažas par recesiju

Vairāki ASV publicētie neapmierinošie dati izraisījuši bažas par ekonomiskās situācijas pasliktināšanos un naftas pieprasījuma perspektīvas pavājināšanos.

Pasaules lielākā tautsaimniecība ziņoja par vājāku, nekā gaidīts, iepirkumu menedžeru indeksu (PMI) apstrādes rūpniecības nozarē, norādot, ka rūpnīcu aktivitāte augustā ceturto mēnesi pēc kārtas samazinājās.

Trešdien arī JOLTS dati par atvērtajām darbvietām atklāja, ka pieejamo darbvietu skaits samazinājās līdz zemākajam līmenim kopš 2021. gada janvāra.

Pasliktinājušies ekonomiskie dati būtiski palielināja Federālo rezervju sistēmas iespēju nākamajā mēnesī veikt dziļāku procentu likmju samazinājumu, liekot ASV valdības 2 un 10 gadu obligāciju ienesīgumam otro reizi kopš 2022. gada uz īsu brīdi mainīt inversiju.

Īstermiņa valdības obligāciju ienesīgums ir jutīgāks pret gaidāmajām procentu likmju pārmaiņām.

Vēsturiski ekonomiskā lejupslīde parasti iestājas tad, kad starpība starp divu ASV valdības obligāciju etalonu ienesīguma likmēm pēc inversijas atgriežas pozitīvā teritorijā.

Turklāt Ķīna, kas ir pasaulē lielākā naftas importētāja, nedēļas nogalē ziņoja par maigāku, nekā gaidīts, ražošanas PMI, norādot, ka rūpnīcu ražošanas apjoms augustā trešo mēnesi pēc kārtas turpināja sarukt.

Trešdien publicētais Ķīnas Caixin pakalpojumu PMI arī bija zemāks, nekā gaidīts, liecinot, ka valsts tautsaimniecības atveseļošanās turpina kavēties.

 

Leave a Comment