Microsoft vaino uzņēmumu Delta par grūtībām atgūties pēc globālā kiberuzbrukuma

Microsoft otrdien vainoja Delta Air Lines par to, ka tā vairākas dienas cīnījās, lai atgūtos no globālā kiberuzbrukuma, kura dēļ tā atcēla vairāk nekā 6000 lidojumu.

Pagājušajā mēnesī globālā kiberdrošības uzņēmuma CrowdStrike programmatūras atjauninājums izraisīja sistēmas problēmas Microsoft klientiem, tostarp daudzām aviosabiedrībām. Taču nākamajā dienā traucējumi citās lielākajās ASV aviokompānijās izzuda, bet Delta turpināja pastāvēt.

Microsoft paziņoja, ka sākotnējā pārbaude liecina, ka Delta, atšķirībā no saviem konkurentiem, acīmredzot nav modernizējusi savu IT infrastruktūru.

Tomēr Delta norādīja, ka kopš 2016. gada tā ir ieguldījusi miljardiem dolāru IT kapitālieguldījumos papildus miljardiem dolāru, ko tā katru gadu tērē IT darbības izmaksām.

“Delta jau ilgstoši investē drošos, uzticamos un paaugstināta līmeņa pakalpojumos mūsu klientiem un darbiniekiem,” sacīja uzņēmuma pārstāvis.

Lidojumu traucējumi lika apstāties simtiem tūkstošu ceļotāju, un tiek lēsts, ka Atlantā bāzētajai aviokompānijai tie izmaksās 500 miljonus ASV dolāru. Arī ASV Transporta departaments ir uzsācis izmeklēšanu pret Delta par šiem traucējumiem.

Tā ir nolīgusi slaveno advokātu Deividu Boisu no Boies Schiller Flexner, kas ir pazīstams ar augsta līmeņa biznesa lietām, lai pieprasītu zaudējumu atlīdzību gan no CrowdStrike, gan Microsoft.

Pagājušajā nedēļā Delta izpilddirektors Eds Bastians CNBC sacīja, ka, lai gan aviosabiedrība lielā mērā paļaujas uz abiem tehnoloģiju uzņēmumiem, tie nav spējuši nodrošināt “izcilu pakalpojumu”. Intervijā viņš arī teica, ka Microsoft ir “visneaizsargātākā platforma”.

Microsoft jurists Marks Čefo vēstulē aviokompānijas komentārus nosauca par “nepilnīgiem, nepatiesiem, maldinošiem un kaitējošiem Microsoft un tās reputācijai”.

Cheffo apgalvoja, ka Microsoft programmatūra nav izraisījusi CrowdStrike incidentu, bet tehnoloģiju gigants nekavējoties piedāvāja palīdzēt Delta bez maksas. Viņš piebilda, ka uzņēmuma izpilddirektors Satja Nadella nosūtīja e-pasta vēstuli Bastianam, bet atbildi tā arī nesaņēma.

Microsoft apgalvoja, ka tās darbinieki vairākkārt piedāvājuši palīdzēt Delta pēc traucējumiem, bet ASV pārvadātājs viņiem atteicis. Tā apsūdzēja aviokompāniju, ka tā apkalpes izsekošanas un plānošanas sistēmai izmanto citu tehnoloģiju pakalpojumu sniedzēju pakalpojumus, un minēja to kā iespējamo iemeslu, kāpēc tā atteikusies no palīdzības.

Čefo teica, ka Microsoft “enerģiski” aizstāvēsies, ja Delta iesniegs prasību tiesā.

CrowdStrike arī noraidīja Delta apgalvojumu, ka tā būtu vainojama lidojumu traucējumos. Kiberdrošības uzņēmums paziņoja, ka tā izpilddirektors personīgi vērsies pie Bastiana, lai piedāvātu palīdzību uz vietas, taču nav saņēmis atbildi.

Leave a Comment