Lielbritānija līdz 2024. gadam atliek ES preču robežkontroli pēc Brexit

Lielbritānijas valdība otrdien paziņoja, ka pēc Brexit vēl par trim mēnešiem aizkavēs pilnīgu importa kontroli precēm no Eiropas Savienības, pārceļot tās sākumu uz 2024. gada janvāri.

Lielbritānija 2021. gada janvārī izstāsies no ES vienotā tirgus un ir vairākkārt atlikusi robežkontroles pilnīgu ieviešanu, bažījoties par traucējumiem ostās un risku palielināt dzīves dārdzības krīzi.

Turpretī Brisele nekavējoties ieviesa pārbaudes un dokumentu kārtošanu precēm, kas tiek pārvadātas no Lielbritānijas uz ES, tādējādi izraisot kavēšanos un augstākas izmaksas un apgrūtinot dažu uzņēmumu konkurētspēju.

Valdība aprīlī paziņoja, ka līdz 31. oktobrim tā pieprasīs veselības sertifikātus dažiem dzīvnieku izcelsmes produktiem, augiem un pārtikas un lopbarības precēm, ko ieved no Eiropas.

“Uzklausījusi nozares pārstāvju viedokli, valdība ir piekritusi atlikušo sanitāro un fitosanitāro pārbaužu ieviešanu atlikt par trim mēnešiem, kā arī veikt pilnīgu muitas kontroli Ziemeļīrijas precēm, kas neatbilst prasībām,” teikts tās paziņojumā.

Papildu prasības, piemēram, fiziskās pārbaudes un drošības deklarācijas, ir paredzēts ieviest pakāpeniski līdz 2024. gadam. Dažu no šīm prasībām, piemēram, vidēja riska dzīvnieku un augu produktu pārbaudes, termiņš tiek atlikts par trim mēnešiem, lai dotu uzņēmumiem laiku sagatavoties, paziņoja valdība.

Otrdien publicētais valdības jaunais robežkontroles darbības modelis ļaus gudrāk izmantot datus un tehnoloģijas un novērst dublēšanos, samazinot datu un dokumentu apjomu, kas uzņēmumiem nepieciešams, importējot preces.

Šīs izmaiņas ļautu uzņēmumiem ietaupīt aptuveni 520 miljonus mārciņu (655 miljonus ASV dolāru) gadā salīdzinājumā ar sākotnējo importa modeli, kuru bija paredzēts ieviest 2022. gadā, teikts paziņojumā.

Plānots arī izveidot “vienotā tirdzniecības loga” sistēmu, lai vienkāršotu un racionalizētu importa un eksporta tirdzniecības procesus, tādējādi informācija tirgotājiem būs jāiesniedz tikai vienu reizi.

“Uzņēmēji būs gandarīti par šo skaidrību, gatavojoties sarežģītajai pārejai uz digitālo tirdzniecības sistēmu,” sacīja Lielbritānijas Tirdzniecības palātas tirdzniecības politikas nodaļas vadītājs Viljams Beins.

“Būtiska ir gatavība. Uzņēmumi pieņem lēmumus par investīcijām un piegādes ķēdēm ilgtermiņā, un tiem ir jābūt pārliecinātiem, ka fiziskā un digitālā infrastruktūra ap Lielbritānijas robežu tiks ieviesta laikus.”

Leave a Comment