Krievija neizmeklēs Prigožina lidmašīnas katastrofu saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem

Krievija ir informējusi Brazīlijas gaisa kuģu izmeklēšanas iestādi, ka tā “šobrīd” neizmeklēs Brazīlijā ražotās Embraer (EMBR3.SA) lidmašīnas katastrofu, kurā gāja bojā algotņu boss Jevgeņijs Prigožins, saskaņā ar starptautiskajiem noteikumiem, otrdien aģentūrai Reuters pavēstīja Brazīlijas aģentūra.

Pagājušajā nedēļā uz ziemeļiem no Maskavas avarējot Embraer Legacy 600 lidmašīnai, bojā gāja 10 cilvēki – Prigožins, divi viņa vadītās grupas Wagner Group vadošie leitnanti un četri miesassargi.

Viņš gāja bojā divus mēnešus pēc tam, kad bija sarīkojis īsu sacelšanos pret Krievijas aizsardzības iestādēm, kas bija lielākais izaicinājums prezidenta Vladimira Putina valdībai kopš viņa nākšanas pie varas 1999. gadā.

Brazīlijas Aeronavigācijas avāriju izpētes un novēršanas centrs (CENIPA) aviācijas drošības uzlabošanas interesēs bija paziņojis, ka pievienosies Krievijas vadītajai izmeklēšanai, ja tas tiks uzaicināts un izmeklēšana notiks saskaņā ar starptautiskiem noteikumiem.

Krievijas aviācijas iestādei nebija pienākuma piekrist CENIPA, taču daži bijušie izmeklētāji sacīja, ka tai vajadzētu piekrist, jo ASV un citu Rietumu valstu valdības tur Kremli aizdomās par 23. augusta Embraer Legacy 600, kam ir labi drošības rādītāji, katastrofas vaininieku.

Kremlis noliedz jebkādu saistību. Prigožins publiski kritizēja Maskavas veikto vajāšanu par iebrukumu Ukrainā. Vāgnera algotņi tur karoja kaujās Krievijas pusē.

Saskaņā ar Monreālā bāzētās Apvienoto Nāciju Organizācijas Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas (ICAO) datiem lidojums no Maskavas ar galamērķi Sanktpēterburga bija iekšzemes lidojums, tāpēc uz to neattiecas starptautiskie noteikumi, kas visā nozarē pazīstami ar juridisko nosaukumu “13. pielikums”.

NAV PIENĀKUMA PIEŅEMT STARPTAUTISKOS NOTEIKUMUS

“Viņiem nav pienākuma, viņiem tikai ieteikts to darīt,” aģentūrai Reuters sacīja CENIPA gaisa spēku vadītājs brigādes ģenerālis Marcelo Moreno pēc tam, kad aģentūra pagājušajā nedēļā nosūtīja Krievijai e-pastu ar jautājumu, vai tā uzsāks šādu izmeklēšanu.

“Bet, ja viņi teiks, ka uzsāks izmeklēšanu, un aicinās Brazīliju, mēs piedalīsimies no malas.”

ASV aviācijas drošības konsultants un bijušais izmeklētājs Džons Kokss sacīja, ka Krievijas iekšējā izmeklēšana vienmēr būtu apšaubāma bez Brazīlijas – valsts, kurā lidmašīna tika ražota – līdzdalības.

“Manuprāt, tas ir ļoti skumji,” sacīja Kokss pēc tam, kad viņam tika paziņots par Krievijas reakciju. “Es domāju, ka tas kaitē Krievijas izmeklēšanas pārredzamībai.”

CENIPA paziņojumā, kas tika nosūtīts pa e-pastu, teikts, ka tā otrdien saņēma atbildi no Starpvalstu aviācijas komitejas – Aviācijas nelaimes gadījumu izmeklēšanas komisijas (IAC), un Krievijas iestāde paziņoja, ka pagaidām neuzsāks izmeklēšanu saskaņā ar 13. pielikumu.

Aviokatastrofu izmeklēšanā eksperti strādā, lai uzlabotu aviācijas drošību, nepiešķirot vainu, taču izmeklēšanu bieži vien aptraipa politiskas intereses.

CENIPA un ražotājs Embraer vēlas novērst turpmākas avārijas, taču saskaras ar grūtībām iegūt informāciju no izmeklēšanas, jo Krievijai ir noteiktas sankcijas un Maskava nevēlas pieļaut ārēju pārbaudi.

Ekspluatācijā ir aptuveni 802 Embraer reģionālās lidmašīnas ar 37 līdz 50 sēdvietām, kas izgatavotas uz tās pašas platformas kā Legacy 600 korporatīvie lidaparāti, kas pastiprina Brazīlijas interesi par šo izmeklēšanu.

 

Embraer atteicās sniegt komentārus

Bijušais ASV aviokatastrofu izmeklētājs Džefs Guzzetti sacīja, ka Krievijai būtu jāpieņem palīdzība no Brazīlijas, pat ja CENIPA var piedalīties tikai attālināti.

“Ja viņi to nedarīs, tad tā būs droša zīme, ka izmeklēšana nebūs pārredzama.”

Noteikumi, kuru nosaukums cēlies no pielikuma Konvencijai par starptautisko civilo aviāciju, kas pazīstama kā 1944. gada Čikāgas Konvencija, ir zema līmeņa, bet efektīva starptautiskās sadarbības forma, kas reti kad ir tikusi apstrīdēta.

Veicinot neparasti ciešu tehnisko sadarbību pāri politiskajām robežām un izvairoties no vainas meklēšanas, 13. pielikums kopš tā ieviešanas ir ievērojami uzlabojis lidojumu drošību, norāda drošības amatpersonas.

Ziņojumus sagatavoja Allison Lampert Monreālā, Gabriel Araujo Sanpaulu un Valerie Insinna Vašingtonā; rediģēja Denny Thomas un Grant McCool.

Leave a Comment