Latvijas uzņēmumu sadarbības iespējas Āfrikas Dienvidu reģiona valstīs – Namībijas vēstnieks un uzņēmēju delegācija viesojas Latvijā

21.februārī Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) telpās notika pasākums ar Namībijas Republikas vēstnieka Somijā un Baltijas valstīs Bonija Haufiku (Bonny Haufiku) un Namībijas uzņēmēju delegācijas dalību.

Pasākums notika ar mērķi iepazīstināt Latvijas mazos un vidējos uzņēmumus (MVU) ar sadarbības iespējām ar Namībiju un citām Āfrikas Dienvidu reģiona valstīm, un to rīkoja Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācija (MASOC) kopā ar LTRK, sadarbojoties Centrālā Baltijas jūras reģiona programmas projektā “SME Aisle”.

Savā uzrunā uzņēmējiem Namībijas vēstnieks B.Haufiku norādīja, ka Dienvidāfrikas reģionā Namībijai ir ievērojama loma kā politikā, tā ekonomikā. Namībija ir ne tikai droša un ar stabilu ekonomiku, bet arī dabas resursiem bagāta valsts. Derīgie izrakteņi, vēja un saules enerģija sniedz plašas iespējas uzņēmējdarbībai. Taču Namībijai trūkst zināšanu, ekspertīzes un tehnoloģiju, lai šos izejmateriālus apstrādātu, radot pievienoto vērtību un tādējādi veicinot ekonomisko izaugsmi.

Uzrunas beigās vēstnieks norādīja, ka mazām valstīm ir jāturas kopā, un aicināja Latvijas uzņēmējus nebaidīties no attāluma un veidot ‘partnerības tiltu’ ar Namībijas uzņēmumiem.

Sveicot viesus Latvijā, Ekonomikas ministrijas Eiropas Savienības un ārējo ekonomisko attiecību departamenta direktora vietnieks Jānis Zakovics uzsvēra, ka šis ir nozīmīgs brīdis, kad tiek sperti pirmie soļi abu valstu sadarbības veidošanā, un izteica cerību jau tuvā nākotnē redzēt, kā šī sadarbība materializējas kvalitatīvos projektos ar konkrētiem rezultātiem.

Uzņēmēji no Namībijas sniedza pārskatu par savām pārstāvētajām jomām – enerģijas ieguvi un infrastruktūru, atjaunojamo enerģiju, informācijas un komunikācijas tehnoloģijām (IKT), derīgo izrakteņu ieguves tehnoloģijām, iekārtām un ostu infrastruktūras pakalpojumiem.

Noslēdzot pasākumu, MASOC pārstāvis Dainis Rācenis uzsvēra, ka vispirms ir nepieciešams pārvarēt aizspriedumus par attālumu un sadarbību ar partneriem Āfrikā, savukārt tas nav iespējams bez Latvijas uzņēmēju iesaistīšanās, kuri ir atvērti un gatavi sadarboties.

Vēstnieks kopā ar uzņēmēju delegāciju Latvijā ieradās no Igaunijas, kur jau tikās ar uzņēmējiem, lai apzinātu sadarbības iespējas. Latvijā uzņēmēju delegācijai ir paredzēta divu dienu programma ar Rīgas brīvostas pārvaldes apmeklējumu un vizītēm vairākos uzņēmumos – TTS (Transportation Technology Systems), PERUZA, RIKON, u.c.

Savukārt aprīlī notiks vairāku Latvijas, Igaunijas un Somijas uzņēmumu vizītes Namībijā, Zambijā, un Dienvidāfrikas Republikā, lai apzinātu sadarbības iespējas tādās jomās kā kuģu būve, jūrniecība un zivsaimniecība, atjaunojamā enerģija, automatizācija un IKT.

Projekta ietvaros sadarbībā ar Somijas vēstniecībām vairākās Dienvidāfrikas attīstības valstīs (Southern African Development Community (SADC) countries) tiek organizētas tikšanās, produktu un pakalpojumu prezentācijas valsts organizāciju un privātu uzņēmumu vadītājiem. Projekta aktivitātēs ietilpst tirgus analīze un izpēte, konceptuālo produktu un pakalpojumu izstrāde un pielāgošana, veidojot un stiprinot vairāku Centrālā Baltijas jūras reģiona pilotuzņēmumu kapacitāti.

Projektā “SME Aisle” sadarbojas pieci partneri no Somijas, Igaunijas un Latvijas. Projekts tiek īstenots Interreg Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmā 2014.-2020.gadam, kuras viens no mērķiem ir konkurētspējīga ekonomika, veicinot Centrālā Baltijas jūras reģiona uzņēmumu eksportu uz jauniem tirgiem ārpus Eiropas Savienības.

Projekta aktivitātēm var sekot līdzi interneta vietnēs:

https://smarturbanbusiness.samk.fi/smeaisle/ un https://www.facebook.com/SMEAisle/

Pievienot komentāru