Kuras zivis ir veselīgākās? Pārsteidzoši, bet tas nav lasis!

Par zivju eļļu un tās pozitīvo ietekmi uz organismu zinātnieki uzzināja 20. gadsimta sākumā. Tas bija ilgi pirms sākās vitamīnu trakums.

Īpašu interesi izraisīja ziemeļu iedzīvotāju – inuītu, eskimosu, aleutu u. c. – spēcīgā veselība. Izrādījās, ka viņu vidū nekad nebija tādu, kas cietuši no aterosklerozes (vai arī to īpatsvars bija minimāls). Pētījumi parādīja, ka to izraisīja uzturs, kurā dominēja zivis.

Jā, jūs teiksiet – mēs to jau zinājām. Tāpēc mēs vienmēr iekļaujam zivis savā uzturā, cenšoties iegādāties sugas ar sarkano gaļu. Mēs steidzam jūs pievilt – zivju gaļa satur olbaltumvielu un tauku kompleksu ar patīkamu garšu. Bet ne neaizvietojamās omega-3 taukskābes. Patiesībā neaizstājamās skābes ir atrodamas aļģēs.

Lasi vēl: Kā mājās izaudzēt citronu no sēklām

Līdz ar to tās nonāk savvaļas zivju organismā, bet mākslīgi audzētas zivis bieži vien ir veselībai bīstamas. Tās dzīvo fermu dambjos, tiek barotas ar jauktu barību, piedevām, un to uzturā tiek iekļautas antibiotikas. ASV jau ir aizliegušas eksportēt zivis no Ķīnas, jo to gaļā ir pārmērīgs daudzums antibiotiku atvasinājumu un kancerogēnu.

Kādas zivis ir bagātas ar omega-3?

Atstājiet lašus, ketlasi un foreles veikalā. Noderīgie tauki ir atrodami makrelēs! Visbiežāk lasis ir mākslīgi audzēts, un tajā nebūs iespējams atrast derīgās vielas. Tiem, kam vienkārši patīk sevi palutināt ar sarkanajām zivīm, ieteicams iegādāties īpašus vitamīnu kompleksus.

Svarīgs aspekts – termiskā apstrāde iznīcina Omega-2. Patiesībā to var iegūt tikai tad, ja ēd svaigas zivis. Ķermenim drošas ir labi sālītas, vēlams tās iepriekš iemērkt ūdenī.

Esiet veseli!

 

Leave a Comment