Ko darīt, ja jūsu drēbes elektrizējas: atbrīvojieties no problēmas reizi par visām reizēm

Daudziem cilvēkiem būs noderīgi uzzināt, kāpēc apģērbs elektrizējas.

Ikviens ir saskāries ar situāciju, kad apģērbs ir stipri elektrizējies, īpaši ziemā. Tas nav bīstami, taču rada pietiekami lielu diskomfortu. Par to, ko darīt, ja apģērbs ir elektrizējies, mēs pastāstīsim tālāk.

Kāpēc drēbes elektrizējas – vienkāršs skaidrojums

No fizikālā viedokļa raugoties, kad priekšmeti berzējas viens pret otru, starp tiem sāk notikt pozitīva un negatīva tipa lādiņu apmaiņa. Tas pats notiek ar jūsu apģērbu. Tajā pašā laikā dažas lietas ir stipri elektrificētas, bet citas praktiski nav.

Tas notiek audumu hidrofilitātes dēļ: ja šķiedra labi uzsūc mitrumu, tā būs mazāk elektrificēta, un otrādi. Tāpēc sintētiskas izcelsmes audumi ir visvairāk elektrificēti, zīda vai vilnas audumi ir mazāk elektrificēti, bet kokvilnas audumi nav elektrificēti vispār.

Atbilde uz jautājumu, kāpēc apģērbs ziemā vairāk elektrizējas, ir ļoti vienkārša – telpās intensīvas apkures dēļ gaiss kļūst ļoti sauss, kas veicina statiskā lādiņa uzkrāšanos uz lietām.

Apģērbi elektrizējas – ko darīt?

Ja statiskās elektrības dēļ jūsu lietas pielīp pie ķermeņa un rodas nepatīkamas sajūtas, jums ir jāzina, kā atbrīvoties no apģērba elektrizēšanās.

Visvienkāršākais un lētākais risinājums ir ūdens: no smidzinātāja var nedaudz apsmidzināt apģērba gabala apakšējo daļu, lai to nedaudz samitrinātu (ir svarīgi nepārspīlēt un pilnībā nesamitrināt lietu).

Mazgāšanas laikā jāizmanto antistatiskas vielas, un ūdens nedrīkst būt ciets.

Tā kā sintētiskie audumi spēcīgāk uzkrāj statisko elektrību, tie jāžāvē atsevišķi no dabiskas izcelsmes lietām. Drēbes jāžāvē telpā, kas ir labi vēdināma, lielisks risinājums ir svaigs gaiss (balkons vai šņore pagalmā).

Lasi vēl: Nekad nemazgājiet nerūsējošā tērauda traukus šādā veidā, jo jums tie būs jāizmet: 3 galvenās kļūdas

Izmantojiet iegādātos antistatiskos aerosolus vai to “mājas analogus”, piemēram, etiķi, ziepes, cepamo sodu, sāli vai citronu.

Ja drēbes ir elektrizējušās, kā no tā atbrīvoties, pastāstīs fiziķi: lai noņemtu statisko lādiņu, lietas žāvējot izmantojiet metāla pakaramos, bet uz drēbēm iekšpusē kā vadītāju pielīmējiet angļu adatu.

Vēl viens efektīvs veids, kā atbrīvoties no apģērbu elektrizēšanās mājās, būs īpaša mazgāšanas metode. Veļas mazgājamajā mašīnā 5 kilogramiem lietu nepieciešams pievienot apmēram 100 gramus parastās sodas un 50 mililitrus etiķa, kas ievērojami samazinās statiskā lādiņa uzkrāšanos uz lietām.

Leave a Comment