Kāpēc greipfrūtu sula var jūs nogalināt?

Cilvēka ķermenis ir sarežģīta bioloģiska struktūra, taču tas ir trausls un neaizsargāts. Pastāv daudzas briesmas, kas var radīt nopietnas problēmas, ja cilvēks nav uzmanīgs, un tās ne vienmēr ir tik acīmredzamas.

Dažkārt visnekaitīgākais izskats var slēpt potenciālas briesmas. Viens no šādiem apdraudējumiem ir greipfrūtu sula, ko, iespējams, daudzi cilvēki bauda rīta maltītes laikā. Lielākajai daļai cilvēku tā ir garšīga, diezgan veselīga.

Arvien vairāk pētījumu liecina, ka divi ķīmisko savienojumu grupas furanokumarīnu grupas pārstāvji, kas lielā koncentrācijā atrodami greipfrūtos, var samazināt vai pastiprināt dažu zāļu uzsūkšanos. Tā rezultātā šo zāļu līmenis organismā kļūst bīstami zems vai, kas ir biežāk sastopams, bīstami augsts.

Abi furanokumarīni, kas mijiedarbojas ar zālēm, ir sastopami ne tikai greipfrūtos. Savienojums bergamotīns ir atrodams arī pomelo un bergamotes apelsīnos, bet dihidroksibergamotīns – pomelo un Seviljas apelsīnos, no kuriem bieži gatavo marmelādi. Greipfrūti ir pomelo un apelsīna hibrīds.

Greipfrūtu sula ļauj lielākai zāļu koncentrācijai nokļūt asinsritē. Ja asinsritē nonāk pārāk daudz zāļu, var rasties vairāk blakusparādību. Lūk, kā tas darbojas. Jūsu organismā veidojas enzīms, ko sauc par citohromu P450 3A4 (jeb CYP3A4), galvenokārt aknās un tievajās zarnās.

Lasi vēl: 10 pazīmes, kas liecina, ka ir pienācis laiks apmeklēt psihoterapeitu

Šis enzīms palīdz jūsu organismam sadalīt mazas svešas molekulas, piemēram, toksīnus vai zāles, lai Jūs varētu tās izvadīt no organisma. Tam ir būtiska nozīme daudzu zāļu metabolismā.

Furanokumarīni ietekmē Jūsu organisma spēju ražot vai efektīvi izmantot CYP3A4 (un citus citohroma P450 enzīmu saimes locekļus). Tikai viena glāze greipfrūtu sulas var ietekmēt CYP3A4, un atkārtota lietošana samazina CYP3A4 aktivitāti aknās.

Tas, savukārt, ietekmē organisma spēju absorbēt noteiktus perorāli lietojamus medikamentus. Vairāk zāļu nonāk asinīs, un tās ilgāk paliek organismā, izraisot pārdozēšanas efektu pat tad, ja esat lietojis pareizo devu. Šo zāļu veidi ir dažādi – no holesterīna un asinsspiediena zālēm līdz vēzi ārstējošiem un nomierinošiem medikamentiem.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Pievienot komentāru