Kāpēc daži cilvēki neprot atvainoties, un kā ar viņiem komunicēt

Ja nejūtat, ka esat kādu patiešām sāpinājis, ir grūti atvainoties, jo tas norāda, ka tomēr esat vainīgs.

Ir cilvēki, kuriem, neatkarīgi no apstākļiem, ir grūti atvainoties par savu kļūdu. Parasti viņi var tikai apvainot citus, nevis atvainoties par savu rīcību. Tomēr tam ir daži iemesli. Par to stāsta psiholoģe Vanese Bindere.

Manipulācijas veids

Pēc ekspertes domām, iespējams, ka personai, kura neprot atvainoties, kādreiz dzīvē kāds mīļš cilvēks pastāvīgi lūdza piedošanu, bet pēc tam atkal ievainoja. Tāpēc piedošanas lūgšanu viņš uztver kā manipulācijas veidu.

Savas vainas atzīšana

Ja persona nejūt, ka ir kādu patiešām sāpinājis, viņam ir grūti atvainoties, jo tas norāda uz to, ka galu galā viņš pats ir vainīgs.

Sava vājuma atzīšana

Daži cilvēki domā, ka, ja viņi atvainojas, tas nozīmē, ka viņi ir vāji garā.

Piemēra trūkums

Bieži gadās, ka cilvēkiem ir grūti atvainoties, jo neviens ģimenē to nav darījis. Tāpēc personai var būt pilnīga neizpratne par to, kāpēc šādi vārdi vispār būtu jāizsaka.

Lasi vēl: Vai jūs varat uzglabāt augļus ledusskapī: eksperts brīdina nepieļaut šo kļūdu

Kāds ir pareizais veids, kā rīkoties ar šādiem cilvēkiem?

Vislabāk šādās situācijās ir izteikt savas piezīmes pēc iespējas mierīgāk un pārliecinošāk. Un, kad strīds kļūst neproduktīvs, vienkārši to pārtrauciet. Tiklīdz tie, kuri neprot atzīt vainu, nomierināsies un nejutīsies uzbāzīgi, viņi parādīs nožēlas pazīmes.

Gadījumā, ja šādi cilvēki ir jūsu radinieki vai draugi, vislabāk ir pieņemt viņu rīcību un saprast, ka viņi vienkārši psiholoģiski nespēj atvainoties. Turklāt šādi cilvēki nemaz negrasās mainīties.

Praktizējot pieņemšanu, jūs varēsiet atteikties no strīdiem ar viņiem nākotnē un tādējādi pasargāt sevi no vilšanās, dusmām un ievainojuma.

 

 

Leave a Comment