Kalni ir sākuši nepatīkami smaržot: Everestā kāpēji būs spiesti aiz sevis nest maisus ar fekālijām

Nepālas varas iestādes nolēmušas radikāli cīnīties ar pasaules augstākā kalna piesārņojumu.

Alpīnistiem pēc uzkāpšanas pasaules augstākajā kalnā Everestā tagad būs pienākums savus ekskrementus īpašos maisos aiznest atpakaļ uz bāzes nometni.

Šādi Nepālas varas iestādes reaģējušas uz pieaugošo sūdzību skaitu par cilvēku atkritumu daudzumu, kas klāj kalna maršrutus, jo ārkārtīgi zemās temperatūras dēļ tie nevar dabiski sadalīties, raksta BBC.

“Mūsu kalni ir sākuši smirdēt… Mēs saņemam sūdzības par cilvēku fekālijām, kas redzamas uz klintīm, un tas ietekmē dažu alpīnistu labsajūtu. Tas ir nepieņemami un grauj mūsu tēlu,” sacīja Pasang Lhamu ciemata pašvaldības priekšsēdētājs Mingma Šerpa.

Lasi vēl: Laistiet peonijas ar šo fantastisko šķīdumu: tās ziedēs skaisti un ilgstoši

Jaunais noteikums stāsies spēkā īsi pirms Nepālas kāpšanas sezonas, kas ilgst no marta līdz maijam. Alpīnistiem būs jāpērk fekāliju maisiņi bāzes nometnē, kas tiks “pārbaudīti pēc atgriešanās”. Katram cilvēkam tiks piešķirti divi maisiņi, kas paredzēti atkārtotai lietošanai. Maisiņi saturēs ķīmiskas vielas, kas liks cilvēka atkritumiem sacietēt un ievērojami samazinās smaku.

Šis noteikums attieksies uz alpīnistiem, kas iekaro Everesta un Lhotse kalnu, kurus savieno tā dēvētais Dienvidu segls. Saskaņā ar Sagarmatha piesārņojuma kontroles komitejas datiem līdz šim starp pirmo nometni, kas atrodas Everesta kalna pakājē, un ceturto nometni, kas atrodas Dienvidu seglā tuvāk virsotnei, ir izkaisītas aptuveni trīs tonnas cilvēku atkritumu.

 

Pievienot komentāru