Kāds ir pareizais veids, kā dot bērnam kabatas naudu

Dodiet kabatas naudu reizi nedēļā vai mēnesī

Viens no labākajiem veidiem, kā iemācīt budžeta plānošanu, ir dot kabatas naudu nevis katru dienu, bet reizi nedēļā vai pat (pusaudžiem) reizi mēnesī. Protams, uz šo punktu jāpāriet pēc tam, kad esat izpratuši izdevumu struktūru, iemācījušies sadalīt izdevumus nepieciešamajos un papildu.

Saņemot noteiktu naudas summu nedēļai uz priekšu, skolēnam būs jānosaka prioritātes, sadalot naudu tā, lai tās pietiktu gan pamatvajadzībām, teiksim, autobusa biļetes iegādei, gan samaksai par skolas pusdienām, gan maziem priekiem.

Neuztraucieties, ja izrādīsies, ka bērns budžetu ir iztērējis pārāk agri.

Tā gadās daudziem: bērni tikai mācās rīkoties ar naudu, tāpēc viņi nav pasargāti no kļūdām. Galvenais ir nepielikt vairāk naudas, nekā jau ir atvēlēts. Pāris dienu bez naudas laikā nekas slikts nenotiks, taču tā būs laba mācība.

Ja bērnam joprojām ir nepieciešami izdevumi, kuriem nav vairāk naudas, varat rīkoties šādi: pievienojiet summu steidzamam pirkumam kā “uz kredīta”. Neaizmirstiet pateikt, ka šo summu atskaitīsiet no nākamās kabatas naudas.

Vienmēr dodiet kabatas naudu norunātajā datumā, ne agrāk un ne vēlāk. Ja naudu dodat nejauši un dažādās summās, tas var mulsināt bērnu.

Demonstrējiet naudas vērtību

Pirmajās dienās bērni saņem kabatas naudu “par velti”. Taču, jo vecāki viņi kļūst, jo svarīgāk viņiem ir ieaudzināt domu, ka finansējums nav beznosacījumu tiesības, bet gan iespēja, kas lielā mērā ir atkarīga no bērna.

Piemēram, jūsu skolēns var sākt katru nedēļu ar nulles atlikumu un nopelnīt kabatas naudu nedēļas nogalei. “Peļņa” varētu būt samaksa par palīdzību mājsaimniecībā – bet tikai tāda, kas pārsniedz standarta bērna mājas darbus. Par savas istabas uzkopšanu netiek maksāts, bet, ja bērns sakārto virtuvi vai vannas istabu, viņš nopelnīs papildu 5 eiro.

Vēl viena iespēja, kā saņemt “algu”, ir papildus samaksāt par atzīmēm, kas ir augstākas par vērtējumu, par kuru bērni un vecāki ir runājuši, kas būtu vēlams. Vai arī par izlasītu un pārlasītu grāmatu. Vai sacerēts vismaz 10 rindu garš dzejolis. Vai arī par palīdzību ar jaunākiem bērniem.

Jūs varat izvēlēties jebkurus papildu ienākumu variantus, kas jums un jūsu dēlam vai meitai ir piemēroti, nosakot summu un pārskatot to atkarībā no pildījuma centības vai citiem faktoriem. Tas viss iemācīs jūsu bērnam, ka nauda tiek nopelnīta ar smagu darbu un izdomu, un ka par samaksas apmēru var vienoties.

 

Leave a Comment