Kādas lietas un produkti var izraisīt pinnes: veselīgas ādas ienaidnieku saraksts

Pūtītes vai aknes problēmas maksimumu sasniedz ap 16 gadu vecumu un var saglabāties līdz 18, 20 gadu vecumam un pat pieaugušo vecumā.

Lai risinātu problēmu, ir jāatrod to rašanās cēlonis. Par to ziņo vaiāki dermatologi.

Kur izsitumi parādās visbiežāk

Akne ir hroniska iekaisuma slimība, kas skar matu folikulus un blakus esošos tauku dziedzerus. Slimība izpaužas kā slēgti un atvērti pūšļi, iekaisuma pumpas. Nākotnē uz ādas var palikt plankumi un rētas.

Bieža anatomiskā vieta, kur akne lokalizējas, ir muguras augšējā daļa (52 %). Retāk slimība sastopama krūšu augšdaļā (30 %), muguras lejasdaļā (22 %), uz pleciem un augšējām ekstremitātēm (16 %) un kakla (8 %).

Parasti cilvēkiem, kuriem ir pūtītes uz sejas, var būt arī slimības izpausmes uz muguras vai citām ķermeņa daļām. Arī izsitumi uz muguras biežāk atstāj rētas. Turklāt āda uz ķermeņa biežāk ir pakļauta berzei, sviedriem un spiedienam. Tāpēc šie faktori var saasināt pinnes.

Kā ārstēt

Pūtītes uz rumpja ir grūtāk ārstējamas.

Ārstēšana var būt lokāla (ārstēšanas līdzekļu ārēja lietošana) vai sistēmiska (sistēmisku retinoīdu un antibiotiku lietošana). Ārstēšanas izvēle ir atkarīga no slimības smaguma pakāpes, bojājuma platības un rētaudu klātbūtnes.

No kā izvairīties

Mūsu ikdienas dzīvē ir darbības, kas var veicināt aknes pasliktināšanos. Tāpēc papildus ārsta nozīmētajai ārstēšanai jāievēro vienkārši noteikumi, kas paātrinās un uzlabos ādas stāvokli.

Izvairieties no spēcīgas svīšanas

Jāvalkā brīvs apģērbs no kokvilnas vai citiem dabīgiem audumiem. Ja regulāri vingrojat, pēc katra treniņa izmazgājiet apģērbu. Pēc treniņa pēc iespējas ātrāk jāiet arī dušā un jāpārģērbjas.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment