Kā panākt, lai griķi nepiedegtu, nepārvārītos un neizžūtu?

Griķu biezputra ir viens no tiem ēdieniem, kas jau gadsimtiem ilgi ir bijis neatņemama daļa no daudzu cilvēku uztura.

Šis graudaugs ir ne tikai garšīgs, bet arī ļoti veselīgs, bagāts ar šķiedrvielām, olbaltumvielām, vitamīniem un minerālvielām, kas padara to par lielisku izvēli brokastīm, pusdienām vai vakariņām.

Lai gan šķiet, ka griķu pagatavošana ir vienkārša, daudzām saimniecēm ir nācies saskarties ar izaicinājumiem – griķi var piedegt, izšķīst vai kļūt sausi un nebaudāmi. Tomēr, ja zināt pareizo metodi, griķu gatavošana var būt ne tikai vienkārša, bet arī ārkārtīgi efektīva un garšīga.

Kāpēc griķi ir tik vērtīgi?

Pirms pievēršamies griķu pagatavošanas tehnikām, ir vērts atgādināt, kāpēc griķi ir tik īpaši. Griķi ir viena no veselīgākajām graudaugu alternatīvām, jo tajos ir zems kaloriju daudzums, bet augsta uzturvērtība.

Tie ir pilnīgi dabīgi, nesatur glutēnu, tāpēc ir lieliski piemēroti cilvēkiem ar celiakiju vai glutēna nepanesamību.

Griķos ir arī daudz dzelzs, magnija un citu svarīgu minerālvielu, kas veicina enerģijas līmeņa saglabāšanu un palīdz uzlabot sirds veselību.

Tie satur arī daudz olbaltumvielu, kas padara tos par labu veģetāriešu un vegānu izvēli.

Tradiocionālā griķu pagatavošanas metode un tās izaicinājumi

Daudzas saimnieces pierod griķus vārīt ūdenī, pievienojot sāli un dažreiz sviestu, lai piešķirtu papildu garšu. Tradicionāli griķus vāra proporcijā 1:2, kas nozīmē vienu glāzi griķu un divas glāzes ūdens.

Lasi vēl: Garda tomātu mērce ziemai, mājās gatavota no tomātiem

Kad ūdens sāk vārīties, griķi uz lēnas uguns tiek vārīti aptuveni 15-20 minūtes, līdz tie pilnībā uzsūc visu ūdeni un kļūst mīksti.

Tomēr šī metode bieži vien sagādā nepatīkamus pārsteigumus. Griķi var iztvaikot pārāk ātri, tādējādi kļūstot sausi un cieti. Var gadīties, ka tie pārvārās, zaudējot savu formu un struktūru, kļūstot par biezu masu.

Dažreiz var rasties arī problēma ar piedegšanu, ja ūdens iztvaiko pārāk ātri, bet griķi vēl nav gatavi.

Lai izvairītos no šiem tradicionālajiem izaicinājumiem, ir vērts apsvērt alternatīvas griķu gatavošanas metodes, kas ļauj vienmēr iegūt garšīgu un pilnvērtīgu griķu biezputru.

Alternatīva griķu pagatavošanas metode bez vārīšanas

Viens no ērtākajiem un garšīgākajiem veidiem, kā pagatavot griķus, ir izmantot aukstās iemērcēšanas metodi, kas ir daudz vienkāršāka un efektīvāka nekā tradicionālā vārīšana. Šī metode ļauj griķiem saglabāt savu dabisko struktūru, nezaudējot svarīgas uzturvielas, un tajā pašā laikā novērš risku, ka tie varētu piedegt vai izšķīst.

Lūk, kā jūs varat pagatavot griķu biezputru bez vārīšanas:

1. Sagatavojiet griķus vakarā

Pirms gulētiešanas, vakara gaitā izvēlieties sev nepieciešamo griķu daudzumu. Parasti vienai porcijai pietiek ar vienu glāzi griķu, bet varat pielāgot daudzumu atkarībā no tā, cik cilvēku plānojat pabarot. Pārskatiet griķus un izņemiet visas putas, melnos graudus vai citus nevēlamus piemaisījumus, kas varētu būt sajaukti graudaugos.

2. Ielejiet griķus traukā

Kad griķi ir atlasīti, ievietojiet tos traukā ar vāku. Tas var būt jebkurš stikla vai plastmasas trauks, piemēram, burka vai noslēgta bļoda. Galvenais ir nodrošināt, lai traukam būtu cieši noslēdzams vāks, kas neļaus putrai kļūt pārāk mitrai vai sažūt.

3. Pievienojiet aukstu ūdeni

Kad griķi ir ievietoti traukā, tiem jāpievieno tīrs auksts ūdens. Ūdens daudzumam jābūt nedaudz lielākam nekā griķu daudzumam, lai griķi varētu uzsūkt pietiekami daudz mitruma. Optimālais ūdens un griķu proporcijas ir 1,2 glāzes ūdens uz vienu glāzi griķu.

4. Novietojiet griķus ledusskapī

Pēc tam, kad ūdens ir pievienots, uzlieciet vāku traukam un novietojiet to ledusskapī uz nakti. Šajā laikā griķi uzsūks ūdeni un uzbriedīs, kļūstot mīksti un gatavi lietošanai bez nepieciešamības tos vārīt. Šis process ne tikai ietaupa laiku, bet arī ļauj griķiem saglabāt savu dabisko garšu un tekstūru.

5. Gatavā griķu putra no rīta

No rīta jums būs gatava griķu biezputra, kuru atliek vien uzsildīt. Varat pievienot cukuru, sviestu vai jebkādas citas piedevas, ko parasti izmantojat griķiem, lai padarītu to vēl garšīgāku. Putru var sildīt mikroviļņu krāsnī vai uz plīts, atkarībā no jūsu vēlmēm.

Lasi vēl: Baklažānu salāti ar papriku, tomātiem un sīpoliem, gatavojam gardus salātus ziemai

Šī griķu gatavošanas metode ir lieliska tiem, kam no rīta nav daudz laika, bet kas vēlas baudīt siltu un veselīgu brokastu ēdienu. Turklāt tā ir ļoti pielāgojama, jo jūs varat eksperimentēt ar dažādām piedevām un garšvielām, lai radītu dažādas garšas variācijas.

Kāpēc šī metode ir tik efektīva?

Aukstās iemērcēšanas metodei ir vairākas priekšrocības salīdzinājumā ar tradicionālo vārīšanu. Pirmkārt, tā nodrošina, ka griķi netiek pārvārīti vai piedeg, jo šajā procesā nav nepieciešams izmantot uguni vai kontrolēt laiku.

Otrkārt, šī metode palīdz griķiem saglabāt vairāk uzturvielu, jo nav riska, ka svarīgas vielas tiktu zaudētas, izšķīdinot tās ūdenī vārīšanas procesā.

Turklāt aukstās iemērcēšanas metode ir arī ļoti energoefektīva, jo tai nav nepieciešams izmantot elektrību vai gāzi, lai vārītu griķus. Tas padara šo metodi arī videi draudzīgāku un ekonomiskāku.

Griķu biezputra

Griķu biezputra ir universāls un uzturvielām bagāts ēdiens, kuru var baudīt dažādos veidos. Lai gan tradicionālā vārīšanas metode ir populāra, alternatīvā aukstās iemērcēšanas metode piedāvā vienkāršu, efektīvu un veselīgu veidu, kā pagatavot griķus.

Ar minimālu piepūli un bez nepieciešamības stāvēt pie plīts, jūs varat baudīt gardu un pilnvērtīgu griķu putru, kas saglabā savu dabisko garšu un struktūru.

Izmantojiet šo metodi, lai ietaupītu laiku un padarītu savu rītu vieglāku, un griķi kļūs par neaizstājamu daļu no jūsu ikdienas uztura. Labu apetīti!

Leave a Comment