Kā izvēlēties kvalitatīvus miltus un no kādām šķirnēm gatavot ēdienu

Milti jau daudzus gadsimtus ir viena no galvenajām virtuves sastāvdaļām. No tiem gatavo daudz ēdienu – no maizes izstrādājumiem līdz mērcei.

Kā izvēlēties kvalitatīvus miltus un ko no tiem var pagatavot, lasiet tālāk.

Kādas ir miltu šķirnes

Tie ir ekstra, augstākās, pirmās un otrās šķiras kviešu milti. Miltu šķiru parasti norāda uz iepakojuma. Miltu šķiru nosaka pēc miltu baltuma, maluma rupjuma un lipekļa satura. Zemākas šķiras miltiem ir augstāka uzturvērtība, atšķirībā no augstākās šķiras miltiem.

Ko gatavo no dažādiem miltiem

Augstākās kvalitātes un ekstra kategorijas milti ir baltās krāsas milti. Tie satur daudz cietes un tiek gatavoti no kviešu graudu iekšējās daļas. Šādas šķiras milti ir vispiemērotākie kvalitatīvai cepšanai, rauga, smilšu un kārtainās mīklas izstrādājumu gatavošanai, kā arī mērcēm ar miltu piedevu. Tai ir augstas cepšanas īpašības.

Pirmā šķira. Ražošanas procesā izmanto arī graudu čaumalu. Šādi milti satur vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu, tiem ir balta krāsa (dažkārt ar pelēcīgu vai dzeltenu nokrāsu). Pateicoties lielajam šķiedrvielu saturam, tiem piemīt labas cepšanas īpašības – mīkla ir elastīga, un izstrādājumi ir garšīgi un aromātiski. Piemērota maizes izstrādājumiem, nūdelēm, pīrāgiem, neceptiem konditorejas izstrādājumiem.

Otrā šķira. Šādi milti ir tumšāki ar dzeltenu, pelēku vai brūnu nokrāsu. Lietas, kas gatavotas ar šādiem miltiem ir gaisīgas un garšīgas. Tos izmanto maizes cepšanai, neceptiem izstrādājumiem, pankūku, vafeļu cepšanai un pelmeņu gatavošanai. Dažās receptēs tos sajauc ar rudzu miltiem.

Rupji kviešu milti (malti). Visnoderīgākie milti, jo tajos ir visas kviešu graudu sastāvdaļas. Rupjos miltos ir vairāk vitamīnu un noderīgu mikroelementu nekā visu veidu kviešu miltos. Tie ir piemēroti maizes cepšanai.

Lasi vēl: Nav labāka veida par sinepju pulveri cīņā ar kaitēkļiem dārzā

Kā izvēlēties miltus

Eksperti iesaka izvēlēties miltus tikai papīra iepakojumos – šādam produktam ir labāka gaisa cirkulācija un tas saglabā produkta īpašības. Pievērsiet uzmanību iepakojuma smaržai, jo nedrīkst būt sinepju smakas – tas var liecināt par ilgu uzglabāšanu.

Kvalitatīviem miltiem ir jāpaliek pie rokas, tiem ir jābūt viegli saspiežamiem.

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Portāls Abiem grib pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino! Tavā rīcībā būs tikai 30 sekundes!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

Vai vari pateikt no kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 47%

0%

Izpētiet informāciju uz iepakojuma – tā norāda miltu šķiru un veidu. Pēc tam aplūkojiet derīguma termiņu (jo svaigāki – jo labāk), kvalitātes un sertifikācijas zīmes.

Ļoti vienkārši ir pārbaudīt miltu saturu mājās. Sajauciet miltus ar ūdeni un pievienojiet pāris pilienus galda etiķa. Ja maisījums sāk putot – miltos ir krīts.

Pievienot komentāru