Jūnijā gada griezumā samazinājās gan preču eksports, gan arī preču imports

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2023.gada jūnijā gada griezumā preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 13%. Preču importa vērtība gada griezumā bija par 4,4% mazāka kā pirms gada. Tirdzniecības deficīts jūnijā bija 13,9 procenti.

Jūnijā gada griezumā pieauga dzērienu, dārzeņu, lidaparātu un to daļu, elektroierīču un iekārtu, kā arī labības, miltu, cietes un piena izstrādājumu eksporta vērtība. Savukārt samazinājās minerālo produktu, koksnes un tās izstrādājumu, mehānismu un ierīču un graudaugu kultūru eksporta vērtība.

Jūnijā gada griezumā par 12% samazinājās eksports uz ES valstīm. Eksporta vērtība straujāk samazinājās uz Lietuvu (minerālie produkti, piena produkti), Somiju (minerālie produkti, dzelzs un tērauds), Igauniju (minerālie produkti, koksne), Vāciju (koksne, elektroierīces) un Beļģiju (jaukti ķīmiskie produkti, koksne). Savukārt eksports pieauga uz Čehiju un Franciju (uz abām – lidaparāti, to daļas, elektroierīces).

Jūnijā samazinājās arī eksports uz NVS valstīm – par 14,2%. Būtiski samazinājās eksports uz Krieviju (mehānismi un ierīces, elektroierīces un iekārtas). Savukārt pieauga eksports uz Kirgizstānu (augu daļas, saknes), Uzbekistānu (farmācijas produkti, optiskās ierīces), Kazahstānu (transportlīdzekļi, elektroierīces) un Baltkrieviju (farmācijas produkti, dzērieni).

Eksporta apjomi jūnijā samazinājās uz pārējām valstīm – par 15,9%. Šajā valstu grupā straujāk eksporta vērtība samazinājās uz Nikaragvu (farmācijas produkti) un Apvienoto Karalisti (koksne). Savukārt eksporta vērtība pieauga uz Turciju un AAE (uz abām – elektroierīces, dzelzs izstrādājumi), kā arī uz Senegālu (graudaugi).

Jūnijā gada griezumā turpināja samazināties minerālo produktu imports. Samazinājās arī koksnes un tās izstrādājumu, ķīmiskās rūpniecības, metālu un to izstrādājumu, kā arī plastmasas izstrādājumu imports. Savukārt pieauga pārtikas rūpniecības ražojumu, sauszemes transportlīdzekļu un augu valsts produktu importa vērtība.

Kopumā 2023.gada pirmajā pusē faktiskajās cenās preču eksports bija par 4,5% mazāks nekā 2022.gada janvārī-jūnijā, bet preču imports šajā laikā samazinājās par 4,4 procentiem.

Eksporta izaugsmi tuvākajos mēnešos turpinās ietekmēt vājš ārējais pieprasījums un ģeopolitiskā nenoteiktība. Šajā situācijā jāturpina meklēt jaunas piegāžu iespējas un preču noieta tirgi.

Pievienot komentāru